Internet

Internet – pod punom kontrolom obaveštajnih službi

“Građanskim pravima je došao kraj – internet su osvojile specijalne službe sveta,” – pod ovim dramatičnim naslovom nemački poslovni magazin “Deutsche Wirtschafts Nachrichten” objavio je rezultate nedavnog istraživanja grupe naučnika i novinara Nemačke, specijalizovanih za pitanja digitalne bezbednosti i aktivnosti tajnih službi. Zaključak do kojeg su došli je poražavajući. Internet, tvrde stručnjaci, postao je okupirani prostor. Došlo je, po njihovim rečima, do “kolonizacije” svetske mreže od strane vodećih obaveštajnih agencija planete.

Eksperti svoje zaključke zasnivaju na osnovu analize akcija američkih, kanadskih i britanskih majstora tajnih operacija, koji koriste Internet za svoje potrebe. Na primeru dejstava specijalnih službi ovih zemalja, koje raspolažu najrazvijenijim tehničkim mogućnostima, autori istraživanja konstantuju velike razmere, neograničenog prodiranja obaveštajnih struktura u svim segmentima razmena elektronskih podataka, uključujući i praćenje praktično svakog privatnog korisnika Interneta.


Tako, na primer, britanska služba za radio-elektronske obaveštajne poslove i zaštitu državnih informacija – vladin Centar za komunikaciju GCHQ, ima za cilj, pišu autori studije, da stavi pod potpunu kontrolu “svetsku paučinu”. Zahvaljujući, posebno, realizaciji programa “Fazenda“ (“Hacienda”), saradnici GCHQ mogu danas, tvrde stručnjaci grupe, u potpunosti da izvode skeniranje mreže u 27 zemalja. Pri tom, cilj Britanaca nije praćenje određenog segmenta Interneta ili traganje za kontaktima određenog korisnika. Njihov glavni zadatak – da identifikuju ranjive sisteme širom sveta i podvode ih u jedinstvenu kartoteku.

Zato, “žrtve” ilegalnih upada u Internet prostor, prema rečima autora izveštaja, postaju kako celi veb servisi, tako i individualni korisnici, čak i ako “ulovljeni” od strane tajnih agenata kodovi i lozinke sa njima imaju samo indirektnu vezu. Obaveštajne agencije, navodi se u izveštaju, upadaju u najrazličitije segmente Interneta u nadi da će u njima pronaći rupe u sistemima koji ih u prvom redu interesuju.

Pri tome, metode elektronske špijunaže, kao i krajnji cilj ovih aktivnosti, imaju globalni karakter. Praksa rada tajnih službi ne razlikuje se mnogo od delovanja sajber-kriminalaca, koji hakuju kodove i lozinke u potrazi za žrtvama. Samo u tom slučaju predmet su serveri čitavih država, a zadatak im je da pronađu ranjiva mesta u mrežnoj infrastrukturi. U praksi, rezultat je da ceo “ulov” specijalnih službi na Internetu, postaje vlasništvo top-tajnog “Kluba pet očiju” – neformalnog saveza obaveštajnih društava SAD, Velike Britanije, Kanade, Australije i Novog Zelanda. Na osnovu individualnih podataka stvara se jedinstvena baza podataka, a globalni cilj je kompletna vladavina tajnih službi nad Internetom.

U sferi špijunaže dominira, kako su pokazala otkrića bivšeg agenta CIA i ANB Edvarda Snoudena, “stariji” atlantski partner. Iz njegovog vidnog polja ne nestaju ni saveznici. Ogorčenja evropskih političara, čak i najvišeg ranga – na primer, nemačke kancelarke Angele Merkel, ne uzimaju se u obzir. Na najviše, na šta se kancelarka rešila je – nazvala je špijunire saveznika, “rasipanjem snaga” pred pretnjama XXI veka. Tada je izrekla i tvrdnju da, uprkos tome, partnerstvo sa Sjedinjenim Državama “nije pod znakom pitanja”. Hegemonija SAD u oblasti elektronske špijunaže ne izaziva sumnju kod stručnjaka, potvrdio je zamenik direktora Instituta za političke i vojne analize Aleksandar Hramčihin:

U toku je globalni informacioni rat uz pomoć Interneta, i teško je zamisliti da će države odustati od kontrole nad njim. Naravno, Amerikanci su bili, i ostali hegemoni. Evropa ne može da prevaziđe zavisnost od Sjedinjenih Država, pre svega psihološki.

Međutim, perspektiva biti saveznikom “drugog reda” sve manje zadovoljava Evropljane. Ne tako davno, po ovom povodu, npr. oštro se izrazio nezavisni nemački internet-portal “Volkszorn” (“Gnev naroda”). U komentaru “Američki agenti u Nemačkoj lažu, iskrivljuju činjenice i špijuniraju”, portal kritikuje nemačke političare i novinare koji su se, idući za SAD, uključili u raspirivanje anti-ruske histerije. Novinari koji svojom rusofobijom nanose štetu nacionalnim interesima Nemačke, nevoljno izazivaju, prema rečima portala, sumnju – da nisu plaćeni agenti Sjedinjenih Država? “Ili, možda, ovi tipovi lažu na dobrovoljnoj osnovi? – pita se “Volkszorn”. – Nešto je tu sumnjivo”.

Leave a Reply