Internet

Internet policija

Masovni neredi i mitinzi se u poslednje vreme organizuju preko interneta, tako da su u mnogim zemljama policije počele da uvežbavaju veštinu rada na društvenim mrežama.

U Velikoj Britaniji je čak 2500 policajaca počelo da savladava veštinu „upravljanja ljutnjom“ na Twitter-u i Facebook-u. Inicijator je inspektor policije iz britanskog grada Šefilda, koja je prva među svojim kolegama počela da komunicira sa korisnicima Twitter-a, gde vladaju radikalna raspoloženja. Njene poruke na ovoj društvenoj mreži kojima je ljude pozivala da ne čine prekršaje ne samo da su umirile potencijalne demonstrante, već su i doprinele da rejting policije poraste. Danas profile šefildske policije prati 20 hiljada ljudi, što je znak da je strategija policajaca dobra: preventiva prekršaja je najpreča stvar.

Ruska policija je iskoristila iskustvo britanskih kolega. Ne samo da prati slučajeve ekstremizma na internetu, već i obaveštava ljude o svojim delatnostima preko globalne mreže, rekao je „Glasu Rusije“ ekspert za konkurentne obaveštajne aktivnosti Jevgenij Juščuk.

Sverdlovska državna uprava za unutrašnje poslove je među prvima u Rusiji otvorila svoj profil na videohostinguwww.uoutube.com, gde umesto profesionalnih novinarskih reportaža postavlja snimke koji su napravljeni prilikom policijskih operacija. Na taj način se vrši obaveštavanje javnosti i popularisanje policije.
Ruska policija je u poslednje vreme i inače postala više „multimedijalna“. Sve češće koristi internet kao alatku u svom poslu, kaže Jevgenij Juščuk.

U Sankt Peterburgu ovih dana dva mladića su se posvađala oko automobila. Jedan je prema drugom bacio granatu i pobegao. U toku istrage informacije o pobeglom mladiću su prikupljane preko njegovih statusa na društvenoj mreži „VKontakte“, zahvaljujući tome je prestupnik uhapšen. U Jekaterinburgu su protivnici novih pravila zatamnjivanja stakala automobila preko društvenih mreža dogovarali akciju za koju nisu imali dozvolu. Policajci su saznali za njihove pripreme, došli na lice mesta i naplatili kaznu učesnicima za nezakonito zatamnjivanje stakala i nesankcionisani miting.

Društvene mreže su odlična alatka za monitoring vanrednih situacija. O tome svedoči iskustvo SAD. CIA je organizovala posebnu jedinicu za rad s tim mrežama, takozvane „internet nindže“. Ova grupa analitičara Beloj kući svakodnevno dostavlja informacije koje se sastoje od tvitova, novinskih članaka i statusa na Facebook-u. Open Source Center CIA ponekad obradi i do 5 miliona tvitova dnevno. Ništa manje su po ovom pitanju aktivni Izraelci, čije odbrambene snage Cahal redovno pregledavaju društvene mreže kako bi saznale za nerede koji se pripremaju.

Leave a Reply