Internet

Internet projekat Bajkovita karta Rusije

Na ruskom Internetu realizuje se novi projekat Bajkovita karta Rusije. Na njoj su ukazana mesta gde žive popularni junaci ruskih narodnih bajki, osim toga, daje se mnogo zanimljivih infromacija i o tim mestima i o samim junacima.

Na Bajkovitoj karti Rusije već je označeno 18 naselja u raznim regionima. Tako u Tverskoj oblasti, koja se graniči sa Moskovskom na severozapadu, prijavio se Košej Besmertni. Zao, strašan, koščat veštac navodno je živeo u pećini koju su pronašli arheolozi. A u Jaroslavskoj oblasti, severoistočno od Moskve, pronađena je domovina Baba Jage Koštane Noge. Lik ove zle starice iz bajke postoji čak na lokalnom grbu.

Organizator projekta Aleksej Kozlovski rekao je u intervjuu za Glas Rusije da je glavni uslov da se dospe na Bajkovitu kartu Rusije postojanje legende o nekom junaku. I naveo kao primer legendu o kikimori.

Prema legendi, u 14. veku po reci su plovili doseljenici iz baltičkog regiona, kaže Aleksej Kozlovski, i našli dobro mesto da osnuju grad. Posekli su šumu za gradnju. Narednog dana su pronašli da su posečeni balvani otplovili niz reku. U to vreme ljudi su bili sujeverni, zato su pomislili da su to hirevi kikimore, zlog duha u obliku malog ružnog glodara. Od tada nedaleko od grada Kirova, podignutom na tom mestu, nalazi se Kikimorska padina i na njoj se dešavaju razna čudesa.

Između ostalog, Bajkovita karta je odlična podrška za razvoj turizma u ruskim regionima, a tamo je mnogo zanimljivih mesta. Tako u Jaroslavskoj oblasti, u domovini Babe Jage postoji mali gradić Miškin, koji već prima stotine hiljada turista! Naziv grada, po predanju, pojavio se ovako: nekada u drevna vremena, ruski knez je, putujući, prilegao da se odmori na obali Volge. Zaspao je, ali se iznenada probudio od toga što mu je preko lica pretrčao miš. Knez se naljutio! Mada kakvo je bilo njegovo čuđenje kada je video da ga je mali miš spasao od zmije koja se približavala. Sada u gradu Miškinu postoji jedini na svetu Muzej miševa, čak i Dvoraz miševa, takozvane „mišije palate“.

Naravno, ozbiljni naučnici folkloristi odnose se prema stvaranju Bajkovite karte Rusije sa osmehom. Ali smatraju da će ona pomoći da se bolje upozna drevna kultura, kaže u intervjuu za Glas Rusije folklorista Varvara Dobrovoljska.

U ruskim narodnim bjakama očuvani su elementi mitološkog sistema ruskog naroda. Bajkoviti lik Baba Jaga vezan je za obred inicijacije, posvećenja, obred prlaska kroz smrt i sticanja novog života. Na primer, Baba Jaga stavlja dečaka u peć, tačnije on treba nekako da se preporodi. Na to da je ova junakinja bajki povezana sa svetom mrtvih ukazuje njen izgled: koštana noga, prazna leđa, ona je leš koji se raspada. A to da je ženskog pola ukazuje na vezu sa plodnošću.

Baba Jga je odlična starica! A kakve kolače peče, prste da poližeš! – napisao je u svom odzivu jedan od posetilaca kućice na kokošijim nogama – muzeja Babe Jage, otvorenog u njenom „zavičaju“, u Jaroslavskoj oblasti.

Leave a Reply