srbija20
Internet

Internet (r)evolucija Srbije 2.0

Juče je u Beogradu u pres centru Tanjuga održana konferencija za novinare i predstavljanje rezultata istraživanja o upotrebi Interneta koje je spIstraživanje je sprovedeno tokom prvih deset dana aprila 2012. godine na uzoraku od 1239 ispitanika, putem nekoliko poznatih srpskih internet portala i blogova, kao i na društvenim mrežama Fejsbuk i Tviter.

Istraživanje je pokazalo da je prosečan ispitanik aktivan korisnik interneta starosti između 18 i 39 godina (75.7%), od kojih je 27% studenata, a ostali su uglavnom zaposleni prosečnih mesečnih primanja do 35.000 dinara. Velika većina, čak 88% živi u gradskoj sredini.

Prosečan ispitanik ove ankete na internetu provodi više od tri sata dnevno čak 74.4%, jednako sa posla kao i od kuće. Internet uglavnom koriste za praćenje aktuelnih vesti (63%), informisanje po raznim pitanjima i obrazovanja. Veliki broj ispitanika dosta vremena provodi na društvenim mrežama, ali je interesantno da od toga mali broj igra popularne internet igrice – čak 47% ispitanih nikad nije igralo neku od tih igara.rovelo Centar za razvoj Interneta.
Iako 82% ispitanika smatra da razvoj brzog interneta mora biti jedan od prioriteta Vlade Srbije veliki problem leži u tome što ispitanici nemaju poverenja u to da je političarima u Srbiji to bitno. Čak 80 % ispitanih misli da se ovim pitanjem ne bavi ni jedna politička partija

Leave a Reply