Internet

Internet se militarizuje

Britanski Tajms upozorava da se militarizacija interneta odvija ubrzanim tempom. Otkako se saznalo za kompjuterski virus Staksnet, reakcija stručnjaka bila je jedinstvena – sajber ratovanje više nije ograničeno na naučno-fantastične romane i Holivud, već je postalo opasna stvarnost – prenosi BBC.

Iako ni Pentagon, ni američka Nacionalna agencija za bezbednost ne priznaju da rade na razvoju ofanzivnog sajber oružja, javna je tajna da je Amerika predvodnik na tom polju. Slede je Kina, Francuska, Rusija, Indija, Britanija i Izrael. Amerika je, podseća Tajms, prošle godine virtuelni prostor zvanično označila kao peti vojni domen, pored kopna, mora, vazduha i svemira.

Iranski predsednik Ahmadinežad priznao je da je Staksnet pričinio veliku štetu nuklearnom programu njegove zemlje. Podjednako moćna je i poruka koju je taj virus poslao svetu – kogod da smo, u stanju smo da vam, pomoću kompjutera, nanesemo ozbiljnu štetu. Istinski sajber rat, koji je na pomolu, biće, po svemu sudeći, prljavo i anarhično poglavlje u istoriji oružanih sukoba, čitamo u Tajmsu. (Times)

One thought on “Internet se militarizuje

Leave a Reply