Internet

Internet sigao i na Svetu Goru

Grčka kompanija za telekomunikacije OTE izgradila je šest baznih stanica na Atosu koje će omogućiti da se sa svetom povežu sedište monaške republike, Kareja, svih dvadesetak manastira kao i važnija monaška sela.

Wi-max bežična mreža će funkcionisati snabdevajući se solarnom energijom. Stanice su građene na nepristupačnim mestima i bićeotporne na jake vetrove koji na Atosu nisu retki. Postignuta je potpuna pokrivenost atoskog poluostrva, prenosi Verska informativna agencija (VIA).

Nekoliko manastira je već priključeno na mrežu i imaju internet konekciju. Oni su takođe deo projekta kojim je predviđeno da se elektronski zabeleže najvazniji rukopisi, freske i ikone.

Deo tog materijala, desetak odsto, biće dostupan elektronskim putem široj javnost, a u potpunosti će moći da ga koriste stručnjaci kao i sami manastiri.

Trenutno, prenosi VIA, mali broj od 1.400 monaha Atosa ume da koristi internet. Ubuduće će morati da u svakom manastiru bude bar nekoliko monaha obučenih da koriste internet.

Carigradska patrijaršija, pod čijom crkvenom jurisdikcijom je Atos, želi da sa manastirima što više ima komunikaciju elektronskim putem. Do sada su obično poruke slate putem pisama.

Leave a Reply