Internet

Internet sve važniji mediji u Hrvatskoj

Analiza internet penetracije u Hrvatskoj pokazuje da web u potrošačkoj svakodnevnici postaje sve važniji medij, prenosi gemiusAudience.

Prema rezultatima kompanije Valicon koja za potrebe istraživanja gemiusAudience izvodi telefonsko istraživanje, potvrđuje se da udeo hrvatske populacije koja veme provodi na internetu kontinuirano raste. Tako Hrvatska zajedno sa celokupnim područjem centralne i jugoistočne Evrope postaje bitno središte za kompanije koje zanima investiranje u Internet, kao i za oglašivače koji u Internetu vide prostor za direktnu komunikaciju sa svojim konačnim potrošačima.

Istraživanje gemiusAudience na hrvatskom tržištu izvodi se treću godinu zaredom. Pored pomenutog rasta prema kriterijumu Internet penetracije, porast značenja Interneta pokazuju i brojni drugi indikatori. Prema poređenju rezultata istraživanja gemiusAudience za 2007. i 2009. godinu možemo zaključiti da se hrvatski potrošači sve aktivnije uključuju na Internet. Dok je u februaru 2007. godine prosečni hrvatski Internet korisnik generisao 252 prikaza stranica mesečno,  danas on pregleda 387 stranica.

Ako je u februaru 2007. prosečni hrvatski korisnik proveo na Internetu 5 sati i 37 minuta, danas za surfanje internetom u proseku potroši dva sata više. Svoju lojalnost hrvatski korisnik potvrđuje i sve većim brojem online poseta na mesečnom nivou. Dok je u februaru 2007. prosečni posetilac napravio 35 različitih poseta, danas u proseku napravi 58 poseta na mesečnom nivou.

Leave a Reply