Internet

Internet u službi rasizma

Siki u Americi i dalje žale za žrtvama nedavnog napada u hramu u Viskonsinu, pokušavajući da razumiju, naizgled, besmisleni čin.

Siki i pripadnici lokalne zajednice okupili su se u jednom predgrađu Los Anđelesa kako bi odali počast žrtvama u Viskonsinu. Pojedini su pokušali da razumeju motiv napadača Vejda Majkla Pejdža. Sik Nahtar Sing Bular smatra da je reč o besmislenom činu.

“Moglo bi da se dogodi bilo gdje. Neko može da uradi te stvari bilo gde.”

Istražitelji navode da je Pejdž bio povezan sa bendovima koji šire poruku o nadmoći bele rase, spekulišući da je rasna mržnja bila povod za napad. Tim Zal došao je u hram da bi izrazio saučešće. Kaže da je nekada mrzeo sve tamnopute ljude. 1980-tih, bio je organizator za neonacističku grupu “Otpor belih arijevaca”

“Pokret belih rasista počeo je da se menja. Umesto u velikim organizacijama, počeli su da deluju u ovim malim ćelijama.”

I da se organizuju na internetu. Rik Iton, iz Centra “Simon Vizental” istražuje grupe koje podstiču mržnju. Centar nadzire društvene medije poput Tvitera i Fejsbuka i distribuira internet aplikacije agencijama za sprovođenje zakona. Iton, koji je zatražio da mu se ne prikazuje lice, kaže da mržnja cvjeta u muzici, epitetima i simbolima.

“Naziv pesme je ‘Nastavi da se boriš’. Govori o tome da moraju da nastave da se bore i, ako to ne uradiš, ubiće te.”

Rabin Abraham Kuper, takođe iz Centra “ Simon Vizental”, kaže da internet sajtovi koji podstiču mržnju, šire ideje i regrutuju sljedbenike.

“Daju vam moć, potvrđuju vaše stavove.”

Rabin Kuper takođe navodi da ti sajtovi stvaraju iluziju masovnog pokreta. Mogućnost organa za sprovođenje reda da reaguju je međutim ograničena, bez obzira na to koliko su poruke uvredljive, ističe Tereza Karlson iz Fedelanog istražnog biroa.

“Dok neko ne zapreti, odnosno dok ne postoji pretnja upotrebe sile ili nasilja, ne možemo da pokrenemo istragu.”

Rabin Kuper smatra da internet kompanije moraju da urade mnogo više.

“Društveni mediji na internetu trebalo bi i moraju da urade mnogo više da marginalizuju poruke mržnje, netolerancije i terorizma i one koji ih upućuju.”

Siki u Kaliforniji u međuvremenu pokušavaju da razumeju kako je jedan verski objekat postao mesto zločina. (izvor:voa)

0 thoughts on “Internet u službi rasizma

 1. Aca

  Велики Брат опет окривљује Интернет. Мораће да га стави под своју шапу.

  Новопристиглим Америма није сметало да побију 20 милиона Индијанаца – број који сами признају – без Интернета.

  Шпанци направише геноцид над Мајама и Инкама и ништа – опет без интернета.

  Колико ми је познато Адолфу Хитлеру и поклоницима ништа није сметало то што интернет није постојао. Направише ршум по свету и побише силан народ.

  И поред свега тога, НЕКО упорно хоће да стави под своју шапу једину ствар коју обичан народ може да користи без цензуре.

Leave a Reply