Internet

Internet zamenjuje obilazak prodavnica

Pre nego što kupe neki proizvod ili uslugu, građani donose odluku oslanjajući se u velikoj meri na onlajn informacije, pokazalo istraživanje koje je obuhvatilo i Srbiju.

Onlajn kupovina je kod nas još u povoju (oko 900.000 građana Srbije koristi e-trgovinu), ali internet je postao veoma važan izvor informacija za potrošače pre nego što krenu u kupovinu. „Guglov potrošački barometar”, globalno istraživanje koje je obuhvatilo i našu zemlju, pokazao je da ljudi najčešće sedaju pred kompjuter pre nego što donesu odluku gde će da putuju.

Više od 90 odsto građana Srbije koji imaju pristup internetu, a poslednjih godinu dana su želeli negde da putuju, prikupljali su neophodne informacije putem veba. Oflajn istraživanjem se bavilo 42 odsto, dok je kombinovano prikupljanje informacija zabeleženo u 39 odsto slučajeva.

internet

Pored turizma, najviše korisnika je tražilo informacije klikom miša u oblasti tehnologije (89 odsto), medija (81), automobilske industrije (72), robe široke potrošnje (69), hrane (58) i finansijskih usluga (53 odsto). Korisnici su najmanje istraživali na internetu kada su kupovali poklone, cveće, čestitke i igračke.

Istraživanje je sprovedeno u 26 zemalja, a u Srbiji je obuhvatilo 2.500 posetilaca sajtova za onlajn kupovinu.

Andrej Koštomaj, marketing menadžer „Gugla” za region Jadranske regije, istakao je da ovi podaci mogu da posluže kompanijama da shvate gde se nalaze potencijalni klijenti koji su, kako je rekao, „itekako onlajn u svim oblastima roba i usluga”.

Istraživanje može da bude i motivacija kompanijama da otvore veb prodavnice, jer postoji veliki potencijal među krajnjim korisnicima koji žele da kupuju „na klik”. Iskustvo drugih tržišta je pokazalo da će potražnja rasti kako se bude povećavala ponuda kvalitetnih sajtova.

„Ukoliko prodavac nameštaja nije prisutan na internetu, vrlo verovatno ne crpi svoje mogućnosti u punom obimu. Kupci nameštaja više ne idu od radnje do radnje kako bi pronašli ono šta im je potrebno, već istražuju onlajn”, zaključio je Koštomaj.

Najvažniji izvori informacija o proizvodima i uslugama

  • Prodavnice ili agencije
  • Sajt proizvođača ili trgovca
  • Pretraživač interneta
  • Usmena preporuka
  • Sajtovi za poređenje cena
  • Reklame
  • Brošure i katalozi

Izvor: Politika

Leave a Reply