Internet · Kablovska i sat. TV

IP TV – Internet Protokol Televizija

U eri sve brže internet konekcije i sve nižih cena iste, potrebe, poslovi, obaveze i razonoda sve više se obavljaju onlajn.

Činjenica da savremeni čovek ima sve manje slobodnog vremena odgovara razvoju novog medija, putem kojeg će moći da gleda svoje omiljene emisije u određeno vreme, neće morati da čeka i planira svoje vreme prema TV programu, već upravo obrnuto. Korisnici će biti u mogućnosti da formiraju svoje plejliste i prate samo ono što ih zanima, uz veliku uštedu vremena i bez često iritantih reklama.

Pored tih prednosti u odnosu na klasičnu televiziju, internet televizija ima prednosti i u odnosu na IP TV (Internet Protokol Television), sa kojom se često meša, jer koristi postojeću infrastrukturu i, samim tim što ne iziskuje troškove, pristupačna je širokom krugu potrošača.

Tehnološke mogućnosti

“Video na zahtev” (Video on Demand), digitalni video-rekorder, Internet pretraživanje preko TV – samo su neke od mogućnosti IP televizije. Ali, idemo redom.

“Sadržaj na zahtev” esencijalni je deo savremenog stila života. Video na zahtev omogućava krajnjem korisniku da iz svoje kuće naručuje filmove koje želi, preko interaktivnog programskog vodiča. Interaktivni vodič je set informacija o filmovima prikazan na TV ekranu i pruža mogućnost krajnjem korisniku da preko navigacijske tastature vrlo lako pretražuje po vodiču, selektuje sadržaj koji želi da gleda, premotava unapred, unazad, prekida emitovanje i ponovo pušta film.

Pretraživanje olakšava i raspodela filmova po žanru, ali i mogućnost da se pročita kratak sinopsis filma ili vidi odlomak filma pre odluke o kupovini, odnosno zahteva emitovanja odabranog filma. Radi lakšeg odabira moguće je koristiti pretraživač naslova filmova ili imena glumaca po abecednom redu.

Muzika na zahtev su muzički klipovi koji su isto tako deo rešenja video na zahtev. Ako ste pomislili na DVD uređaje, tačno je da sličnost postoji, s tim što video na zahtev nudi mnogo praktičniji i efikasniji način odabira najnovijih filmova. Sa videotekom u kući, odlazak u DVD klubove ili kupovina DVD filmova, ako ih uopšte i nađete u prodaji, gubi smisao.

Digitalni video rekorder predstavlja revolucionarni način gledanja TV programa. Snimanjem direktnih prenosa, sami kreiramo svoj raspored gledanja sa sadržajem koji želimo i kada želimo da gledamo. Na ovaj način TV program postaje uvek dostupan i propuštene emisije, serije, utakmice, muzički koncerti uvek mogu da se naknadno odgledaju, kada vreme i obaveze dozvole. Sve je, dakle, pomereno u vremenu po želji korisnika.

Internet pretraživanje preko TV sledeća je interesantna mogućnost. Umesto računara, koristi se TV integrisani Internet pretraživač. Naročito je zgodno za one koji još uvek nisu razvili afinitet prema računaru. Google na TV-u indentičan je onom na računaru, gde se pomoću navigacijske tastature unose traženi pojmovi.

Za one koji ne žele da se pretplate na gledanje celog TV kanala, već samo određenih emisija (serije, filmovi, sport…), obezbeđena je usluga „plati pa gledaj“. Za ovu vrstu usluge potreban je PIN kod za kupovinu koji se dobija od IP TV provajdera.

Telsey S.p.A je italijanska kompanija koja se bavi razvojem i proizvodnjom TriplePlay rešenja, Access Gateway-a i Set-Top-Box-ova za IP Televiziju kao i proizvodnjom Switch-eva i Media Convertora za Enterprise tržište. Telsey je dominantni snabdevač opreme za IPTV i broadband za velike evropske telekomunikacione kompanije, kao što su Telekom Italije, Fastweb, Tiscali, Tele2, Lyse, Telekom Austrije itd. Do sada su najveći poslovi napravljeni u Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji i Skandinavskim zemljama. Nakon otvaranja kompanije Telsey CEE u Beču, Aprila 2007. započeto je aktivno prisustvo u svim zemljama Centralne i Istočne Evrope. U toku prošle godine otvorena su predstavništva u Moskvi, Budimpešti i Bukureštu, a kompanija Telsey CEE je već prisutna i u Srbiji preko svog predstavnika za razvoj poslovanja u Adriatic regionu i prvog regionalnog partnera kompanije PSC d.o.o

Telsey je dominantni snabdevać broadband i IPTV STB opreme mnogih TriplePlay operatera u Evropi

Kompanija Telsey je vec odavno prepoznatljiva u zapadnoj Evropi, naročito u matičnoj Italiji gde je najveći uspeh ostvaren u saradnji sa kompanijom Fastweb koja je vodeći Triple Play operater u Evropi, kao i sa Telekomom Italije i kompanijom Tiscali. Ovi uspesi doprineli su povećanom interesovanju telekomunikacionih kompanija u Velikoj Britaniji, Španiji i Norveskoj, gde kompanija Telsey uspesno saradjuje sa telekomunikacionim kompanijama kao sto su Tele2, Comunitel, Lyse i mnogim drugim.

U Aprilu 2007. godine je otvorena kompanija Telsey CEE u austrijskom glavnom gradu a zatim i predstavništva u Moskvi, Budimpešti i Bukureštu. Time je kompanija objavila svoje pretenzije na prosirenje prodajne teritorije u regionu Centralne i Istočne Evrope, ali je znacajno i to da je u isto vreme proširila i gamu svojih proizvoda i pored trzista IP Set-Top Box-ova i Access gateway-a po kojima je već postala prepoznatljiva u Evropi, ambiciozno krece i na Enterprise trzište ponudom Switch-eva i Medija Konvertora.
Brzina kojom se ovaj medij razvija govori nam da će verovatno pre nego što to i možemo zamisliti doći vreme kada će nam gledanje onlajn televizije postati svakodnevnica, baš kao i proveravanje mejlova, posećivanje foruma ili raznih internet servisa.

Leave a Reply