Internet

Iran onemogućio pristup još nekim web sajtovima

Iran je onemogućio pristup nekim od najposećenijih sajtova na Internetu, čime je blokirao kanale komunikacije iranskim firmama, klijentima banaka, naučnicima i stranim medijima.

Kada korisnici pokušaju da otvore “Facebook”, “Gmail”, “Yahoo” i strane informativne sajtove pojavi se ili stranica na farsiju na kojoj piše “pristup ovoj stranici predstavlja kršenje zakona o kompjuterskom kriminalu” ili je veza toliko spora da je otvaranje stranice praktično nemoguće.

Do sada su vičniji Interent korisnici mogli da zaobiđu blokade uz pomoć programa “Virtuelna privatna mreža” čija je prodaja u Iranu zabranjena.

Međutim, od prošle nedelje čak ni taj program ne pruža rešenje i na meti provajdera Internet usluge, koji su pod kontrolom države, našle su se najpopularnije društvene mreže i sajtovi za komunikaciju.

Vlasti nisu navele razlog za ovo sistematsko organičavanje pristupa pojedinim sajtovima, ali svetske agencije navode da je ovo politički osetljiv trenutak za njih.

Iran je prošle nedelje obeležio godišnjicu islamske revolucije iz 1979. godine, a za manje od tri nedelje održavaju se parlamentarni izbori.

Preko Interneta je upućen i poziv za opozicione demonstracije “Zeleni pokret” u utorak, tačno godinu dana posle masovnih protesta u Iranu.

U međuvremenu, iranska vlada već mesecima nagoveštava da priprema pokretanje tzv. “nacionalnog Interneta” iz koga će, navodno, biti isključeni skoro svi neiranski ili nemuslimanski sajtovi.

Međutim, jedan član vladinog odbora za filtriranje Interneta Muhamed Sadeh Afrasijabi rekao je da ta inicijativa nema veze sa problemima sa kojima se suočavaju korisnici Interneta.

“Ova mreža će zaživeti tek za četiri godine i njome nije obuhvaćeno blokiranje mejlova”, kazao je on.

Ali bez obzira na razloge ograničavanja pristupa Internetu, to je otežalo rad mnogih iranskih kompanija, naročito onih kojima je potreban pristup mejlovima i dokumentima preko servisa kao što je “Džimejl”.

Uvoznici su ljuti i očajni zbog toga što im je prekinuta komunikacija sa snabdevačima iz inostranstva, kazao je izvor iz trgovinskog sektora, na koji se poziva AFP.

Firme u Teheranu su primorane da se vrate faks mašinama i kuririma na motorima ako hoće da šalju ili primaju fakture i druga dokumenta.

Dodatna Internet ograničenja remete i komercijalnu i naučnu razmenu u zemlji, sa očiglednim posledicama po gradski saobraćaj i bankarstvo.

Upotreba Interneta je vrlo rasprostranjena u Iranu gde je na tu mrežu povezana skoro polovina od ukupno 75 miliona stanovnika.

Internet je odigrao važnu ulogu u talasu antivladinih protesta koji su izbili u Iranu posle spornog reizbora predsednednika Mahmuda Ahmadinedžada 2009. godine.

Leave a Reply