Internet

Island rekorder po broju redovnih korisnika Interneta

U godišnjem izveštaju o stanju širokopojasnih konekcija širom sveta koju objavljuje organizacija Broadband Commission , Island je zauzeo prvo mesto na listi zemlja u korišćenju interneta prema broju stanovnika.

Prema procenama, na Islandu 96% stanovništva redovno koristi internet. Drugo, treće i četvrto mesto zauzele su skandinavske zemlje Norveška, Švedska i Danska nakon kojih sledi Holandija.

internet

Na listi prvih deset zemlja po korišćenju interneta prevladavaju evropske zemlje, zato je prva neevropska zemlja Novi Zeland na osmom mestu. SAD su 24. na listi sa 81% stanovništva koje koristi internet.

Švajcarska je zemlja sa najviše pretplata na fiksni širokopojasni internet na svetu, dok je SAD po broju pretplata na 20. mestu iza Finske, ali ispred Japana. Južna Koreja je zemlja sa najvećom rasprostranjenošću širokopojasnog interneta u domaćinstvima. Uprkos tehnološkom napretku i većoj dostupnosti širokopojasnog interneta više od 90% stanovništva u 49 najmanje razvijenih zemalja sveta uopšte nema nikakav pristup internetu.

Leave a Reply