Internet

ISOHunt mora da ukloni nelegalne sadržaje

ISOHunt.com – jednom od najpopularnijih servisa za pretragu muzike i filmova distribuiranih preko BitTorrent protokola, naređeno je da ukloni linkove do nelegalno postavljenih sadržaja, što predstavlja još jednu pobedu industrije zabave.

ISOHunt.com kao i tri drugi web servisi slične namene predmet su naredbe izdate od strane Okružnog suda središnjeg okruga Kalifornije, prema kojoj moraju ukloniti linkove prema nelegalnim sadržajima.

ISOHunt i slični web servisi u stvarnosti na svojim serverima ne drže nikakve nelegalne datoteke već samo torrent fajlove, male dokumente koji predstavljaju putanju do pravih sadržaja koji se zapravo nalaze na računarima miliona korisnika širom sveta.

Kad otvorite torrent fajl uz pomoć specijalizovanih programa, računar skuplja odabrani sadržaj, kao na primer pesmu u MP3 formatu, razlomljenu u hiljade delova, sa računara svih u tom trenutku dostupnih korisnika koji već poseduju taj sadržaj. Time se višestruko ubrzava brzina skidanja celokupnih fajlova sa interneta, a što je još važnije, mogućnost izbora se višestruko povećava.

Nema sumnje da se radi o nelegalnoj praksi razmene, u industriji zabave rekli bi nelegalne distribucije, odnosno krađe. Ali, kao i obično, industrija zabave ne nudi ništa slično što bi na legalnoj osnovi moglo poslužiti kao zamena za uslugu koja korisnicima očigledno odgovara. (izvor: Seebiz)

Leave a Reply