Internet

Iz Srbije ode mesečno 400.000 evra putem internet klađenja

Prema procenama više nezavisnih konsultantskih kuća iznos novca koja se mesečno odlije iz Srbije po osnovu internet klađenja iznosi minimalno 250.000 evra, dok su realne procene na nivou od 400.000 evra, objavili su predstavnici Udruženja priređivača igara na sreću.

“To je trenutno 40 do 60 odsto kompletnog poreza koji se prikupi na ime priređivanja igara na sreću kroz kladionice u Srbiji”, rekao je koordinator Udruženja priređivača igara na sreću Zoran Puhač na konferenciji “Danas konferens centra” posvećenoj oporezivanju industrije igara na sreću održanoj protekle sedmice.

Prema Puhaču, procene su da se godišnje po ovom osnovu iz Srbije odlije najmanje četiri miliona evra, a posebno je zabrinjavajuće da se ovaj iznos svake godine dramatično povećava.

Ilustracije radi, u 2005. se procenjivalo da je odliv u inostranstvo bio oko 300.000 evra na godišnjem nivou.

Inostrane kompanije koje posluju preko interneta ne plaćaju porez u Srbiji, nego u zemljama gde je porez manji i samim tim struktura njihove ponude je bolja i konkurentnija u odnosu na domaće kompanije.

Puhač je naveo da se inostrana zakonodavna tela poslednjih godina trude da omoguće razvoj sopstvene industrije radi što uspešnijeg učešća na veoma dinamičnom globalnom tržištu, ali da Srbija po ovom pitanju i dalje zaostaje.

Ukoliko preduzeće iz Srbije želi da se bavi organizacijom klađenja preko interneta i da tu uslugu ponudi na globalnom trzištu čija vrednost iznosi preko 50 milijardi funti, ono to ne može da uradi iz zemlje, već mora da otvara firmu i plaća poreze u inostranstvu – Republici Srpskoj, Makedoniji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Malti…

U ovom trenutku, Španija, Francuska, Italija, Rumunija, Makedonija, Republika Srpska i drugi trude se da sopstvenim operaterima ponude što bolje uslove kako bi privukli veći deo globalne zarade.

Puhač je ocenio da Srbija ima sve preduslove da postane regionalni lider i ozbiljan globalni takmičar u oblasti igara na reću jer za to ima kvalifikovanu i jeftinu radnu snagu, zadvoljavajuću infrastrukturu i stabilno političko okruženje.

Stvaranje stimulativnog zakonskog i poreskog okvira, smatraju u ovom udruženju, pružilo bi mogućnost za otvaranje 2.000 do 4.000 novih radnih mesta, kao i dodatne desetine miliona evra prihoda državi proisteklih iz poreza na dobit preduzeća, poreya na dodatu vrednost (PDV), poreza na zarade, ali i povećanja kratkoročne štednje na duge staze. (tanjug)

Leave a Reply