Društvene mreže · Internet

Izjavom privatnosti preko Facebook statusa niste ništa učinili!

Zakon o Facebooku, Bernska konvencija i koješta još spominje se u statusima kojim korisnici Facebooka žele da zaštite svoje podatke, ali objave su besmislene.

Facebook je nedavno promenio pravila privatnosti odnosno uveo je nove mogućnosti podešavanja i o tome obavestio korisnike. Svaki put kad se to dogodi pojave se lančani statusi u kojima se spominju neki zakoni, propisi ili pravilnici na koje se onaj ko objavljuje taj status poziva te ne dopušta Facebooku da koristi njegove podatke i proglašava autorska prava na svoje statuse, podatke i fotografije.

Radi se o, naravno, besmislenim lančanim prevarama koje je započeo ko zna ko i ko zna kad i koji nemaju nikakvog uticaja na postavke privatnosti na vašem Facebook nalogu. Uostalom, jedna od osnovnih stvari koje bi kao korisnik Facebooka trebalo da znate jeste da se postavke privatnosti ne menjaju objavom statusa.

Postavke privatnosti možete promeniti ako u glavnom izborniku izaberete Postavke pa zatim Privatnost – to je deo gde određujete ko može da vidi vaše fotografije i statuse, ko vas može naći putem pretrage, a ko vas kontaktirati.

Što se tiče vlasništva i autorskih prava nad fotografijama i statusima – kad ste otvorili profil na Facebooku, pristali ste na uslove korišćenja u kojima piše šta sve Facebook prati i na šta polaže pravo, a to se takođe ne menja objavom statusa niti pozivanjem na Zakon o Facebooku.

Leave a Reply