Internet

Izraelska tajna agencija pokrenula blog

Shin Bet, jedna od izraelskih bezbednosnih službi obavijenih najvećim velom tajni, nedavno se pridružila popularnom internet trendu, pokrenuvši blog koji pišu njeni zaposleni.

U nastojanju da regrutuje nove agente, ona je dozvolila da četiri njena iskusna obaveštajca objave lična iskustva, ne otkrivajući, naravno, svoj identitet.

Osoba označena hebrejskim slovom het, po zanimanju inženjer i jedini ženski bloger na novom sajtu, piše da je majka i da radi na mestu gde su većina zaposleni muškarci.

Prijatelj mi je pričao o mogućnostima za rad u Shin Betu. Tražila sam mesto koje nudi stabilnost i ostavlja mi vremena za porodicu“, napisala je ona.  Dodala je da najveća teškoća u vezi s poslom leži u nemogućnosti da se o pojedinostima razgovara s mužem ili prijateljima, ali da ga je prihvatila jer joj je nudio uravnoteženiji život nego zaposlenje u privatnom sektoru.

Njen kolega objašnjava da Šin bet pruža mogućnost za lagodniji život u poređenju sa životom zaposlenih u kompanijama visoke tehnologije. “Nikada se ne radi prekovremeno, osim ako se zaista mora. Retko dolazim kući posle 18.30“, piše on.

Ipak, priznaje da mu sadašnji posao ne pruža šansu da postane milioner, ali da to nadoknađuje zadovoljstvo što se bavi izazovima za bezbednost Izraela. Inženjer softvera, označen prvim slovom alef, piše da ne nosi uniformu, niti koristi vozilo s rotacionim svetlima, već da trpi saobraćajne gužve kao svi obični smrtnici, i da “mu kancelarija nije skrivena pod zemljom”.

Šin bet očekuje da internet surferi reaguju na ovakve poruke, da postavljaju pitanja i da im blogeri odgovaraju, a da pritom ne otkriju osetljive bezbednosne informacije. Ideja je bila da se javnost informiše o tome kakve sve poslove nudi služba, pored suprotstavljanja napadima palestinskih paramilicija.

Da to nije bila loša zamisao, pokazuje zainteresovanost koju su u prvih nekoliko dana pokazali Izraelci, raspitujući se, pre svega, o visini plate.

Leave a Reply