Internet

Izveštaj radne grupe o izboru predloga za ćirilički domen Srbije

Radna grupa za izbor ćiriličkog domena najvišeg nivoa Republike Srbije usvojila je izveštaj o izboru predloga koji se upućuju na glasanje za izbor ćiriličkog domena.

Predlozi su prikupljani tokom marta i aprila 2010. putem ankete i foruma na internet lokaciji RNIDS-a, anketama sprovedenim na informatičkim skupovima i preko foruma koje su organizovali informatički časopisi i novine.

Predložena oznaka morala je da bude smislena, relevantna, praktična i civilizacijski prihvatljiva, da prepoznatljivo ukazuje na državu Srbiju, sadrži najmanje dva različita mala ćirilička slova i bar jedno malo slovo jedinstveno za ćiriličko pismo: b, g, d, đ, ž, z, i, l, lj, nj, p, ć, f, c, č, dž, š. Uz ovo su išla i dva dodatna ograničenja – brojevi i drugi znaci nisu bili dozvoljeni, a susedna slova nisu smela da budu ista.

Ukupno su prikupljena 92 predloga među kojima je bilo 78 jedinstvenih. Četrnaest duplikata su posledica činjenice da se među predlozima i pored izričito istaknutog zahteva da, između ostalog, budu ispisani ćirilicom, ipak pojavilo i 25 koji nisu ispunjavali taj osnovni kriterijum. Radna grupa je odlučila da razmotri čak i takve predloge umesto da ih automatski odbaci, ali tek pošto ih prethodno „prečisti“. Od ponuđenih predloga koji su ispunili ove zahteve najčešće su bila zastupljena sledeća četiri: srb, sb, srbija i rsb.

Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) od 10. maja prikuplja glasove za izbor jednog od ta četiri ćirilička imena domena Srbije koja su ušla u uži krug. Imena su poređana prema tome koliko puta su bila predložena, a svako od njih zadovoljava sve postavljene uslove koje je propisala Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve (ICANN).

Glasačke „kutije“ postavljene su na veb lokacijama: RNIDS-a (http://www.glasanje.rnids.rs), časopisa Mikro (http://www.mikro.rs) i časopisa Svet kompjutera (http://www.sk.rs/info/form rnidsglasanje.html).

Izveštaj radne grupe može se pročitati ovde. Spisak svih pristiglih predloga sa ocenom svakog predloga, koji je Radne grupa usvojila kao konačni, može se pogledati ovde.

Leave a Reply