Internet · Provajderi

Jedan ključ za sve Web brave – OpenID

Kada god se na nekom internet sajtu prijavljujete morate da unesete password, a često se desi da za svaki sajt koristite drugi password, tako da se vrlo često desi da zaboravite koji password koristete za dotičnu web lokaciju.

Ako  recimo posle korišćenja Google servisa pređete na Yahoo, ponovo vas čeka prijavljivanje, pa na MSN, i tako dalje. Open Id tehnologija je dala jedno praktično i korisno rešenje, a ono se sastoji u tome da korisnik jednom unese svoje podatke kod kreiranja naloga kod kompanije kojoj vjeruje, a koja nudi uslugu osiguranja identiteta (identity provider) ili open identity provider.

Kod te kompanije registrujete svoj password, a zatim možete ići sa tim passwordom na druge sajtove. Identifikator može biti u vidu URL-a ili XRI-a. XRI je nova forma digitalnog identifikatora koja može biti u obliku simboličkog imena i-names, i broja i-numbers. Oni se obično registruju kao sinonimi. Ako na primer, najviše koristimo Yahoo servise, a preko openID želimo da se prijavimo na Google servise, tada nas na Google u dočeka forma za prijavu koja ima samo polje za unos identifikatora.

Kad je Yahoo verifikovao identitet, omogućava da verujemo sajtu koji nas je posalo na identifikaciju, u ovom slučaju to je Google, i pita da li želimo da poverimo podatke o svom identitetu. U slučaju pozitivnog odgovora, bićemo upućeni  na stranicu koju je Google predvideo za identifikaciju, ako ne, onda ćemo biti na Googlu ali na stranici za neuspelu verifikaciju. Naravno ovo je uprošten opis onoga što se može pogledati na specifikaciji na sajtu openid.net

Sa ovim Google nastupa nešto brže u praksi, pa je pojednostavio prijavljivanje na blog, a Yahoo je nešto oprezniji prema novim tehnikama prijavljivanja, i koristi ga na sajtu Flickr.com Ipak, openid.net teži da postane standard, a već je prihvaćeno od kompanija Digg, Tehnorati, Microsoft, AOL, te i ostale već najvljuju širu  podršku  za openID.

One thought on “Jedan ključ za sve Web brave – OpenID

Leave a Reply