Internet

Još 4 dana do gašenja .yu domena!

Registar nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) održao je konferenciju za štampu povodom odlaska YU domena sa Interneta i obaveštavanja javnosti o toku procedure za uvođenje ćiriličnog domena.

RNIDS je još jednom podsetio da je neophodno da se provere sva podešavanja neophodna za funkcionisanje Interneta kako nakon 30. marta 2010. ne bi došlo do problema u njegovom korišćenju. Obzirom da je u funkciji ostalo još oko 4.000 YU domena, postoji potreba da se korisnicima Interneta još jednom naglasi šta sve treba da urade do trenutka njegovog gašenja .

Internet provajderi i ovlašćeni registri treba da provere da li su svi servisi koje nude korisnicima na Internetu spremni da nastave ispravno funkcionisanje i nakon gašenja YU domena. Krajnji korisnici treba da provere podešavanja na svojim računarima, svoje naloge i elektronske adrese i da ih zamene, ukoliko se negde pojavljuje YU domen.

Drugi deo konferencije posvećen je ćiriličnom domenu Srbije (IDN ccTDL). Javnost je obaveštena o dosadašnjem toku procedure za uvođenje ćiriličnog domena, šta je sve do sada urađeno i šta još treba da se uradi da bi se ispunili uslovi za podnošenje prijave za ćirilični domen. U ovu proceduru aktivno su, pored RNIDS-a, uključeni Srpska Pravoslavna Crkva, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i svi zainteresovani građani Republike Srbije.

Leave a Reply