Internet · Provajderi

Još samo 10 dana za prebacivanje sa sr.gov.yu na gov.rs

CRI ISP (www.cri.rs), ovlašćeni registar .rs domena, podseća državne organe koji koriste .sr.gov.yu domen da do 31. oktobra 2008. godine treba da registruju gov.rs i .rs domene.

Vlada je na svojoj sednici od 9. oktobra 2008. godine donela zaključak (http://www.uzzpro.gov.rs/domeni/Zakljucak.pdf) kojim se svi organi državne uprave zadužuju da do 31. oktobra 2008. počnu da koriste .gov.rs i .rs domene.

Na primer, Narodna skupština Srbije koristi domen parlament.sr.gov.yu. Sada je potrebno da pređe na parlament.gov.rs. Pošto se domen parlament.rs nalazi na listi rezervisanih domena za potrebe republičkih organa, Narodna skupština može da registruje i taj domen.

Registracija .gov.rs domena se vrši isključivo preko Uprave za zajedničke poslove republičkih organa -UZZPRO (http://www.uzzpro.gov.rs/domeni/domeni.html), a registracija .rs domena koji su rezervisani za državne organe preko nekog od ovlašćenih registara .rs domena.

Do sada je registrovano oko 20% domena sa liste (http://www.rnids.rs/files/list0071.pdf) od preko 1000 domena rezervisanih za potrebe republičkih organa. Na adresi www.cri.rs može se proveriti da li je neki domen rezervisan i izvršiti registracija .rs domena.

Leave a Reply