Društvene mreže · Internet

Kako aktivirati Timeline na Facebooku

Facebook Timeline predstavljen je krajem septembra ove godine, i odmah se našao na udaru kritika zbog novog načina prikazivanja profila korisnika. Od juče je ova mogućnost dostupna svima, pa je vreme da naučimo kako se upravlja sadržajima kako bi imali kontrolu nad svojim profilom.

Timeline prikazuje sav sadržaj koji ste ikad objavili na Facebooku, a na vama je da odredite što će od toga biti vidljivo vašim prijateljima, a što ćete ipak zadržati samo za sebe. Sve se može ili sakriti ili potpuno obrisati, moguće je menjati datume objave i osobe kojima je vidljiv taj sadržaj i još svašta.

Takve administratorske zahvate možete raditi u Timelineu ili kroz Activity Log, koji vam prikazuje sve aktivnosti na Facebooku od početka korišćenja do danas. Activity Log nalazi se na vrhu stranice, odmah ispod glavne slike, tako da tim putem možete pregledati zadnje objavljene sadržaje, a i odabrati neki raniji period u kojem želite pregledati svoj sadržaj i urediti ga. Sadržaj za pregledanje odabirete klikom na strelicu u gornjem desnom uglu, pa tako možete odabrati svoje objave, objave prijatelja, komentare, fotografije i slično.

Na desnoj strani Activity Loga nalazi se upravljačka konzola za upravljanje objavama, a čak možete obrisati i svoje komentare na nečijem zidu, dodati svojim objavama lokacije, menjati datume ili ih sakriti sa Timelinea. Kraj svake se objave nalazi ikonica kojom upravljate vidljivošću – odabirete ko može videti objavu.

Dobar deo mogućnosti upravljanja sadržajem ima i sam Timeline – samo mišem pređete preko sadržaja i na desnoj strani se pojavljuju ikonice zvezdice i olovke. Zvezdica će istaknuti i povećati objavu, dok ćete olovkom sakriti objavu sa Timelinea, dodati lokaciju, mijenjati datum ili je potpuno obrisati.

Za lakše snalaženje omogućen je i testni period od sedam dana u kojem samo vi vidite Timeline i imate vremena naučiti upravljati ovim novim gadgetom. Naravno, prije potpune aktivacije poželjno je pregledati cijeli Timeline (što će nekima oduzeti sigurno svo testno vrijeme :)

Uz test period, dodatni “osigurač” je i mogućnost “Pogledaj profil kao”, do koje možete doći klikom na strelicu pe gore pomenutog Activity Loga i pregledati profil kao neki posetilac sa strane, kako bi bili sigurni da se sve vidi baš onako kako vi želite.

Zato, ako još niste “upalili” Timeline, idite na ovaj link i kliknite Get it now!, Timeline avantura time za vas počinje.

Leave a Reply