Internet

Kako Google rangira rezultate pretrage

Nemački ministar pravde Heiko Mas traži od Googla da postane transparentniji otkrivajući kako tačno rangira rezultate pretrage. Međutim, ovo se nikada neće desiti.

Algoritam predstavlja srce Google-a, izvor svog njegovog bogatstva i moći koju ima kao najveći indeks znanja na planeti. Google jednostavno nikada neće otkriti ovu tajnu, a izvršni direktor Lari Pejdž spreman je da se bori do smrti kako bi ona to i ostala.

Bez obzira na sve, u intervjuu za Financial Times, Mas je objasnio kako je Nemačka nezadovoljna akcijama giganta za pretragu interneta u Evropi, i želi da on otkrije detalje u vezi sa svojim algoritmom zbog interesa korisnika.

google

Pretraga i dalje predstavlja najvažniji deo Googleovog poslovanja s obzirom da putem nje ostvaruje najveći deo profita od godišnjeg prihoda koji iznosi 60 milijardi dolara. Uprkos zahtevu nemačkih vlasti, Google odbija da sarađuje tvrdeći da bi otkrivanje algoritma značilo da mora da otkrije poslovnu tajnu. Evropska unija već četiri godine pokušava da razbije Google-ovu dominaciju u veb pretrazi. Kompanija obrađuje preko 90 odsto internet pretraga u Evropi.

Leave a Reply