Internet

Kako napraviti pristupačan Web sajt?

Ministarstvo rada i socijalne politike, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (United Nations Development Programme – UNDP) i Republički zavod informatiku i Internet organizovali su dve jednodnevne radionice po nazivom „Kako napraviti pristupačan Web sajt“. Radionice su bile organizovane u Sava Centru, 30. septembra i 1. oktobra 2008. godine.
Prvog dana radionice učesnike su pozdravili g-din Slobodan Vučković, direktor Republičkog zavoda za informatiku i Internet i g-din Boris Barjaktarević, državni sekretar pri Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo. Drugog dana radionice, učesnicima se obratio i g-din Vladimir Pešić, pomoćnik ministra za rad i socijalnu politiku.

Cilj radionice bio je podizanje nivoa informisanosti i znanja o ključnim aspektima pristupačnosti – kako fizičke pristupačnosti, tako i pristupačnosti tehnologija. Učesnici radionice imali su prilike da čuju prezentacije o primeni povelje UN, standardima fizičke pristupačnosti, kao i pristupačnost Interneta.

Takođe, prezentovane su i „Preporuke za izradu Web prezentacija organa državne uprave”, koje je izradio Republički zavod za informatiku i internet, kao i ilustracija ovog dokumenta u vidu pristupačnog Web sajta. Radionica je obuhvatila i praktičan deo na kome su bili predstavljeni primeri dobre (i loše) prakse, odnosno, obrađeni ključni elementi (ne)pristupačnosti Web sajtova i dokumenata.

Radionica je bila namanjena osobama zaposlenim u organima državne uprave i jedinicama lokalne samouprave, poslovnim ljudima, osobama sa invaliditetom, svima kojima je znanje u ovoj oblasti moglo biti od koristi.

Prezentacije sa radionice možete pregledati (ili preuzeti) ovde:

1. Dr Damjan Tatić – Savetnik za uključenost osoba sa invaliditetom, UNDP

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i mere za njeno sprovođenje u Srbiji u kontekstu obezbeđivanja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom i podsticanja zapošljavanja ovih osoba (.ppt) (Size: 49 KB)

Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom i mere za njeno sprovođenje u Srbiji u kontekstu obezbeđivanja pristupačnosti za osobe sa invaliditetom i podsticanja zapošljavanja ovih osoba (.rtf) (Size: 25,4 KB)

2. Slavica Marinković – UNDP

Elementi fizičke pristupačnosti (.ppt) (Size: 4220 KB)

Elementi fizičke pristupačnosti (.rtf) (Size: 67 KB)

3. Vedran Vučić – Republički zavod za informatiku i Internet

Web pristupačnost (.ppt) (Size: 213 KB)

Web pristupačnost (.rtf) (Size: 30 KB)

4. Ljiljana Mihajlović – Republički zavod za informatiku i Internet

Preporuke za izradu Web prezentacija organa državne uprave (.ppt) (Size: 350 KB)

Preporuke za izradu Web prezentacija organa državne uprave (.rtf) (Size: 104 KB)

5. Marijana Tasić i Marija Šolaja – Republički zavod za informatiku i Internet

Primer pristupačnog Web sajta (.ppt) (Size: 1912 KB)

Primer pristupačnog Web sajta (.rtf) (Size: 27 KB)

Leave a Reply