internet
Internet

Kako protiv sajber napada?

Dok stručnjaci upozoravaju da kompanije nisu dovoljno oprezne, a sajber napade i ne prijavljuju vlastima zbog zaštite imidža, nemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova namerava da to uvede kao obavezu.

Američke dnevne novine Njujork tajms, Vol strit džurnal i Vašington post bile su žrtve posebne vrste sajber napada koji stručnjaci nazivaju: socijani inženjering. Napad se odigrava tako što hakeri šalju zaražene mejlove sa ličnim porukama zaposlenima u nekoj kompaniji, čije podatke žele, a sadržaj mejla određuju po onom što je zaposleni objavio o sebi na nekoj od društvenih mreža. Sumnja se da su američke novine napadnute mejlovima iz Kine.

cyber-hakeri

Ova zemlja, zatim Rusija, pa onda i zemlje Istočne Evrope smatraju se za najveću opasnost i za nemačke kompanije, kada su u pitanju elektronski napadi nepoznatih izvršilaca, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće KPMG o elektronskom kriminalu sprovedeno u 500 vodećih kompanija. Vođa istraživanja Aleksandar Gešonek kaže da su utvrdili da kompanije zapravo nisu svesne opasnosti.

„Ovo je zaista iznenađujuće i posledica je činjenice da se kompanije osećaju mnogo sigurnijim nego što zaista jesu. Podaci se ne uklanjaju nego se kopiraju i niko nije svestan napada dok se podaci ne pojave negde gde ne bi smelo da se pojave – uključujući i ruke ucenjivača ili upravnog odbora konkurentske kompanije”.

Kriju zločine zbog straha od pada popularnosti

Čak i pošto kompanije shvate da su im podaci hakovani, izbegavaju da prijave zločin policiji iz straha da će im opasti ugled u javnosti. To će morati da se menja, ako ministar unutrašnjih poslova Nemačke Hans Peter Fridrih uspe u svojoj nameri da to uvede kao obavezu. „To je povezano sa zaštitom sve takozvane kritične infrastrukture – napajanja strujom, komunikacijama, logistikom – svim stvarima koje čine naš svakodnevni život mogućim“.

Evropska komisija takođe želi da kompanije u rizičnim industrijama budu obavezne da prijavljuju velike incidente sajber napada, pa je nemački ministar dobio njihovu podršku na konferenciji o bezbednosti u Minhenu. „Želimo dve stvari: da uspostavimo minimum sigurnosti u svakoj branši, sistem kojeg će svaka firma morati da se pridržava i drugo: obavezu da se prijave suštinski napadi, jer tek tada će naše sajber odbrambene snage moći da steknu uvid u stanje i preduzmu defanzivne mere.

Stručnjaci upozoravaju da svi napadi ne mogu biti sprečeni, ali da se treba fokusirati na čuvanje najvažnijih podataka i smanjenje posledica napada. (izvor: DW)

Leave a Reply