Internet

Kako se zaštiti od hakerskih napada?

Global medija forum o ljudskim pravima, koji se održava u Bonu po četvrti put, ove godine se bavi ljudskim pravima. Ove godine velika pažnja posvećena je internetu kao formi novog novinarskog izražavanja.

Kiber-napadi postali su realnost za sve organizacije koje su prisutne na internetu. Na panel-diskusiji u okviru Global medija foruma u Bonu, iznet je podatak da se dnevno registruje preko šest miliona hakerskih napada širom sveta. Kiber-ofanzive jesu možda deo virtuelnog sveta, međutim, one imaju velike posledice i na realan svet. Države, organizacije i institucije moraju godišnje da izdvoje preko 750 milijardi evra radi sanacije šteta nastalih nakon kiber-napada.

U većini slučajeva, napadači deluju nasumice, to jest bez konkretnog cilja. Međutim, oni koji ciljano napadaju internet stranicu jesu i najopasniji. Linda Pope, koordinatorka nemačke nevladine organizacije „Survival“, koja se bavi zaštitom ljudskih prava, kaže da su ciljani napadi destruktivni za rad.

„Kiber-napadi otežavaju naš posao jer su često usmereni ka našoj bazi podataka. Sa druge strane, bitno je da smo na mreži, jer samo tako naši saradnici mogu da nam javljaju o kršenjima ljudskih prava. Ako nas nema na mreži, dovodimo u opasnost i naš rad, ali i bezbednost naših saradnika“, kaže Linda Pope.

Revolucija preko društvenih mreža

Intenzitet napada na nevladine organizacije je različit. Najviše stradaju male organizacije koje su tek osnovane. Tokom građanskih protesta u Egiptu i Tunisu, organizatori su pronašli način da se obezbede od državnih kiber-napada, ocenio je Markus Bekental, iz nemačke organizacije za promociju novih medija „Newthinking Communications“:

„Blogerska aktivnost zavisi od zemlje odakle se piše. U Belorusiji je, na primer, teže da se koriste konvecionalni domeni, dok je u Egiptu kontrola labavija. Zato je, zbog potreba revolucije, bilo lakše i brže da se oglašava preko društvenih mreža, jer država tu nije mogla da kontroliše i napadne“, objašnjava Bekental.

Preventivna zaštita internet-prostora

Kina, Rusija, Amerika i Nemačka već su oformile svoje kiber-brigade, čiji je primarni zadatak da se zaštiti njihov internet-prostor. Na panel-diskusiji u Bonu najavljena je i regionalna namera zaštite od kiber-napada, kaže Aksel Fos, poslanik evropskog parlamenta.

„Na evropskom nivou priprema se strategija reagovanja na kiber-napade. I na nivou NATO priprema se odbrambeni sistem. Obaveza politike jeste da preventivno zaštiti internet-prostor. Nažalost, kriminal je brži od politike“, kaže Fos. (Dojče vele)

Leave a Reply