anonimous
Internet

Kako su se razišli putevi Anonymous i Wikileaks?

Kako su se razišli putevi „anonimusa“ i WikiLeaks? Kad će se pojaviti novi servis za objavljivanju procurelih informacija TYLER?

O ovome je u ekskluzivnom intervjuu za dopisnika „Glasa Rusije“ Džonu Roblesu govorio aktivista grupe Anonymous.

Zbog čega su se razišli putevi Anonymous i WikiLeaks?

Anonymous nije zauzeo zvaničnu poziciju prema WikiLeaks. Nisu svi „anonimusi“ su prestali da sarađuju s WikiLeaks, koji radi dobru stvar. Anonymous se zalaže za slobodu govora i informisanja.

Pošto je WikiLeaks imao Paywall – sistem koji ne dozvoljava pristup informacijama bez davanja priloga, neki „anonimusi“ su u tome videli cenzuru. Zbog toga su se pojavili sajtovi tipa Par: AnoIA (par-anoia.net), koji objavljuju informacije nezavisno od WikiLeaks. Međutim, radi se isključivo o slobodi govora i informisanja. Ispostavilo se da model WikiLeaks nije održiv još i zbog toga što je na čelu projekta stajao čovek koji se mogao ukloniti, što se s Asanžem i desilo.

anonimous

Po čemu će TYLER biti bolji od WikiLeaks?

TYLER će biti masovan, bez cenzure, zajedno sa strukturom Wiki-P2P Cipherspace.

 Da li ste namerno izabrali datum 21. decembar 2012. godine? Priča se da će tog dana po kalendaru Maja nastupiti kraj sveta.

Ali, kalendar Maja nije završen. Mnogi smatraju da je to tačka uzlaska, promena globalne svesti. Da preciziramo: TYLER neće izaći 21., već 12. decembra.

– Koje filosofe se pridržavaju članovi grupe Anonymous?

Nemamo „dnevni red“ – mi smo ljudi koji se brinu zbog onoga što se trenutno dešava u svetu. I izražavamo svoju zabrinutost. Očuvanje pravednosti i opšteljuskih prava je osnova nad osnovama Anonymous.

Zašto nemate zvanične predstavnike?

Anonymous – je slobodno povezani kolektiv. Kad bismo imali predsednika ili zvaničnog predstavnika postali bismo ranjivi. Anonymous je ideja.

Koje pozicije se Anonymous pridržava kad su u pitanju Ruska Federacija i informacije iz Rusije?

Sloboda za Pussy Riot! Putin nas je prosto šokirao. On je izbavio Rusiju od centralnog bankarskog sistema Rotšilda i otpisao je dug Afrike. To je zadivljujuće i vrlo opasno. „Novi svetski poredak“ će pokušati da ga skloni.

 

Leave a Reply