internet
Internet

Kako u Nemačkoj gledaju na zaštitu Internet privatnosti

Internet aktivnosti postaju sve učestalija međunarodna tema. Sada bi i Nemačka trebalo da dobije opunomoćenika koji će se baviti pitanjima interneta. Hoće li na taj način podaci građana postati sigurniji?

Ako jedan Amerikanac smatra da je ugrožena njegova privatnost, on može da podnese tužbu pred sudom. U obrnutom slučaju, jedan Nemac u SAD zbog toga ne može da zahteva pravdu pred sudom. Na to se žali opunomoćenik nemačke Vlade za zaštitu podataka i slobodu informacija Peter Šar. On ide i korak dalje: međunarodne tajne službe špijuniraju u inostranstvu i pri tome delimično ignorišu zakone država u kojima deluju.

internet

Najnoviji slučaj je skandal o prisluškivanju koji je vršila američka tajna služba NSA. Na osnovu takvih primera, Peter Šar je zaključio de se po pitanju međunarodne saradnje kada je reč o internet aktivnostima, još dosta mora uraditi. “Radovao bih se kada bi pitanje prava građana došlo u prvi plan i to na međunarodnom nivou. Jer, naša sloboda je masivno ugrožena ako sve države nadgledaju internet primenjujući pri tom svoje nacionalne zakone.”

Izgleda da sličan stav ima i nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. Ministar spoljnih poslova Gido Vestervele po prvi put želi da imenuje opunomoćenika za internet aktivnosti. Ovu funkciju bi trebalo da preuzme Dirk Brengelman, saopštilo je Ministarstvo. Ovaj iskusni diplomata je do nedavno bio savetnik za bezbednosno-politička pitanja generalnog sekretara Nato.

Više informacija nije saopšteno. Na pitanje DW, kakve bi konkretno zadatke u budućnosti trebalo da ima Brengelman, ministarstvo je poslalo saopštenje u kome se samo kaže da “odluka šefa diplomatije Vestervelea da uvede jedno ovakvo službeno mesto, oslikava rastuću potrebu da se reše pitanja u vez sa aktivnostima na internetu. Dirk Brengelman će na međunarodnom nivou zastupati nemačke interese u internetu”, navodi se pored ostalog. Zaštita internet prostora će svakako na međunarodnom nivou u narednim godinama i decenijama imati prioritet.

“Političari moraju da deluju, a ne samo da pričaju”

Ekspert za zaštitu podataka i pravnik Martin Feter smatra da je odluka o imenovanju opunomoćenika za internet aktivnosti ispravna, ali da to nije dovoljno: “Nije nam potreban opunomoćenik za internet aktivnosti koji radi diplomatski, već nam je potreban odbrambeni internet centar. Ako se onda imenuju odgovorni za te funkcije, oni treba da budu iz krugova kompjuterskih stručnjaka, a ne diplomatije”, kaže Fetel.

Da bi se međutim u Nemačkoj poboljšala zaštita podataka, moraju se promeniti dosadašnja pravila, kaže Fetel. Tako se na primer mora ukinuti sporazum o razmeni podataka putnika vazdušnog saobraćaja. Taj sporazum koji je odobrila EU, SAD omogućava da pristupe ličnim podacima putnika. Tu je i program za prisluškivanje pod nazivom Prism. “Nemačka mora jasno da stavi do znanja SAD da to ne ide”, kaže Fetel. “Pre svega je važno da se izradi koncept koji će omogućiti bolju zaštitu podataka građana u digitalnoj eri”, stav je Petera Šara. izvor: dojče vele

Leave a Reply