Internet

Kaspersky Lab i Londonska policija zajedno protiv sajbekriminala

Kompanija Kaspersky Lab udružuje se sa Londonskom policijom kako bi obučila policijske snage i preduzeća širom Velike Britanije za borbu protiv sajber-kriminala

Sajber-kriminal danas igra veliku ulogu u krivičnim delima prevare, budući da je sedam od deset prevara sada povezano sa internetom, prema Nacionalnom obaveštajnom birou za prevare. Kompleksna i strana priroda takvih zločina, međutim, znači da su oni ne samo teški za suzbijanje, već i za otkrivanje i razumevanje. Kako bi pomogla rešavanju problema sajber-kriminala, Londonska policija je angažovala stručnjake za internet bezbednost, kompaniju Kaspersky Lab, da obuči njihove policijske službenike svih nivoa o ovim pretnjama koje se stalno povećavaju. Ovaj inovativni program obuke, prvi takve vrste u britanskoj policiji, obezbediće im veštine i znanje potrebne za prepoznavanje i rešavanje ovakvih vrsta zločina – od individualih žrtava koje se suoče sa prevarom tokom kupovine na internetu do preduzeća koja gube hiljade funti zbog ciljanog napada.

Program će se proširiti na dalje servise i velike kompanije širom Velike Britanije, s ciljem da se britanska industrija dodatno obuči da se zaštiti od sajber-napada. U kombinaciji sa teorijom, obuka u trajanju od nedelju dana pružiće pravo iskustvo iz prve ruke, podučavajući značajne veštine kao što su ispitivanje mrežnog saobraćaja, analiza slika sa hard diskova i rastavljanje zloćudnog softvera uz pomoć specijalizovanih alata za obuku i metodologije koju je razvila kompanija Kaspersky Lab. Obuka će se takođe baviti neophodnošću preduzeća da unaprede izveštavanje o prevarama, kako bi omogućili da policijske snage i bezbednosne agencije imaju jasan pregled problema.

Prvi od ovih programa je sproveden i uspešno završen od strane Nacionalnog obaveštajnog biroa za prevare u februaru ove godine. Dok se kurs fokusira na pretnje koje ciljaju na finansijske organizacije i državne organe, glavne mete onlajn prevara u Velikoj Britaniji, veštine koje učesnici budu stekli biće primenjive i u borbi protiv sajber-pretnji u široj javnosti.

„Kako se složenost sajber-kriminala svakodnevno povećava, od izuzetne je važnosti da se i znanje javnih službi o ovim pretnjama povećava istom brzinom“, rekao je Dejvid Klark (David Clark), Det Chief Supt Economic Crime Direktorata policije grada Londona „Sa preko 21.000 zloupotreba kompjutera u Velikoj Britaniji u prvom kvartalu 2014. godine, jasno je da su ljudi i preduzeća u opasnosti i da im je potrebna zaštita. Policija Velike Britanije mora da bude spremna da prepozna ove vrste zločina i da poseduje znanje da ih uspešno reši. Partnerstvo sa kompanijom Kaspersky Lab dodatno naglašava našu ulogu nacionalnog policijskog vođe za ekonomske zločine i poboljšaće našu sposobnost za borbu protiv prevara i sajber-kriminala širom zemlje“, dodaje Dejvid.

„Čast je za kompaniju Kaspersky Lab da iskoristi ovu priliku da prenese Londonskoj policiji svoje obimno i intuitivno znanje o bezbednosti“, rekao je Veniamin Levtsov, potpredsednik sektora za korporativnu prodaju i razvoj poslovanja. „Proveli smo već 17 godina razvijajući niz moćnih tehnika za prikupljanje podataka i istragu sajber-kriminala, i to bi trebalo da bude vredno oruđe za policiju Velike Britanije“.

 

Leave a Reply