Internet

Kaspersky Lab o bezbednosti virtualizovanih okruženja

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab koja je sprovela istraživanje IT profesionalaca širom sveta, preduzeća poklanjaju sve više pažnje problemu bezbednosti u virtuelnom okruženju. Pa ipak, još uvek postoje sumnje u vezi sa potrebom za specijalizovano bezbednosno rešenje virtuelnog okruženja. Rezultati istraživanja takođe su pokazali da su preduzeća stigla na raskrsnicu između performansi i bezbednosti za svoje IT sisteme i da balansiranje između ova dva zahteva i dalje predstavlja izazov.

Rezultati istraživanja, koji se nalaze u Izveštaju o IT sigurnosnim rizicima za vurtuelna okruženja 2014 kompanije Kaspersky Lab, pokazali su da se 62 odsto donosioca odluka za IT sektor slaže da prvenstveno treba razmatrati bezbednost pri pokretanju virtuelne infrastrukture. Ovaj podatak ne iznenađuje budući da se 47 odsto IT stručnjaka takođe složilo da virtuelna okruženja sve više formiraju ključni deo njihove poslovne IT infrastrukture. Kako se sve više preduzeća oslanja na virtuelnu infrastrukturu za najbitnije svakodnevne funkcije, zaštita ove virtuelne infrastrukture postaje sve važnija.

Međutim, istraživanje takođe ukazuje na to da su preduzeća zabrinuta da će zaštita njihovog virtuelnog okruženja negativno uticati na performanse. Naime, 33 odsto se složilo da dodavanje zaštite virtuelnoj infrastrukturi  usporava njene performanse. Opadanje učinka je takođe glavna briga za preduzeća i 46 odsto je izjavilo da su performanse virtuelnih servera izuzetno važne za njihovo poslovanje.

Preduzeća koriste pogrešan alat za posao, što izaziva usporavanje virtuelne infrastrukture

Bezbednost virtuelnih okruženja suočila se sa klasičnom dilemom u vezi sa zaštitom: „performanse“ i „bezbednost“ su podjednako važni za virtuelnu infrastrukturu, međutim, pojačana zaštita često negativno utiče na performanse. Ipak, podaci istraživanja takođe ukazuju na razloge za negativne performanse:

  1. 41 odsto ispitanika veruje da se „virtuelno okruženje može adekvatno zaštititi konvencionalnim sigurnosnim rešenjima napravljenim za zaštitu fizičkih sistema“
  2. 18 odsto ispitanika veruje da „njihovo postojeće anti-malver rešenje pruža bolju zaštitu i performanse od drugih specijalizovanih rešenja“.

Ovi odgovori otkrivaju široko rasporostranjeno uverenje da tradicionalno anti-malver rešenje, dizajnirano za zaštitu fizičkih endpoint uređaja, pruža adekvatnu zaštitu za virtuelne mreže. Ipak, ovi odgovori takođe pokazuju da IT menadžeri zaboravljaju na iscrpljivanje virtuelnih performansi koje ova sigurnosna rešenja mogu da izazovu. Bolje razumevanje umanjenja performansi koje je izazvano tradicionalnim fizičkim rešenjem kada se ono primeni na virtuelnu mašinu možda je ključ za poboljšanje sigurnosnih nivoa virtuelne infrastrukture širom sveta.

U studiji koju je sprovela nezavisna kompanija za testiranje sigurnosti, AV-Test, upoređena je brzina osnovne detekcije malvera i performansi sistema tradicionalnih rešenja za zaštitu endpoint uređaja i specijalizovanih rešenja za virtuelna okruženja, uključujući i Kaspersky Security for Virtualization. Studija je pokazala da je tradicionalnim rešenjima za endpoint uređaje potrebno više vremena, u nekim slučajevima čak i do dva puta više, za obradu pokretanja brojnih virtuelnih sistema u gotovo isto vreme – situacija sa kojom se svaki IT menadžer suočava oko 09.00 časova svakog radnog dana. Test je takođe pokazao da ova tradicionalna rešenja troše između 40 i 60 procenata više sistemskih resursa nego specijalizovano rešenje za zaštitu virtuelnih okruženja kompanije Kaspersky Lab, prilikom zaštite većeg broja mašina.

Leave a Reply