Internet

Kaspersky Lab o saradnji sa Interpol-om i Europol-om

Kompanija Kaspersky Lab potpisala je sporazum sa INTERPOL-om i sporazumni memorandum sa Europolom kako bi proširila područje saradnje između kompanije i agencija za sprovođenje zakona u zajedničkoj borbi protiv sajber-kriminala.

Kompanija Kaspersky  Lab podigla je saradnju za borbu protiv sajber-kriminala sa INTERPOL-om i Europolom na viši nivo potpisivanjem dokumenata o saradnji sa dve internacionalne agencije za sprovođenje zakona. Dana 30. septembra, Eugene Kaspersky, predsednik i izvršni direktor kompanije Kaspersky Lab i Ronald K. Noble, generalni sekretar INTERPOL-a, potpisali su ugovor o saradnji prema kom će kompanija Kaspersky Lab obezbediti svoje proizvode, informacije i kontinuiranu podršku INTERPOL globalnom kompleksu za inovacije (IGCI) u Singapuru. Narednog dana, Eugene Kaspersky i Troels Oerting, pomoćnik direktora Europola i rukovodilac njegovog Evropskog centra za borbu protiv sajber-kriminala (EC3), potpisali su sporazumni memorandum između kompanije Kaspersky Lab i evropske agencije za sprovođenje zakona, što otvara put bliskoj saradnji između dve organizacije. Obe ceremonije potpisivanja održale su se u Singapuru, koji je domaćim INTERPOL–Europol konferencije o sajber-kriminalu od 1. do 3. oktobra 2014. godine.

kaspersky

Nakon ceremonija, Eugene Kaspersky je rekao: „Ovo je zaista veliki skok unapred u globalnoj borbi protiv sajber-kriminala. Naše partnerstvo sa INTERPOL-om i Europolom predstavlja pionirska dostignuća za čitavu industriju sajber-bezbednosti. Ovakva javno-privatna saradnja je vitalna za poboljšanje zaštite u sajber-okruženju. Ova partnerstva su savršeno usklađena sa našom misijom da „spasemo svet“ od sajber-pretnji. Kako se razmere i složenost ovih pretnji svakoga dana povećavaju, neophodno je da udružimo snage sa nacionalnim i internacionalnim agencijama za sprovođenje zakona kao i sa drugim kompanijama u privatnom sektoru kako bismo se efikasno izborili sa ovim rastućim opasnostima“.

Prema novom sporazumu sa INTERPOL-om, Kaspersky Lab će pružati informacije o pretnjama, kao i hardverska i softverska rešenja kako bi se osnovala i vodila laboratorija za digitalnu forenziku u IGCI, i druge operacije u novoosnovanom centru. Kompanija Kaspersky Lab organizovaće i voditi seriju treninga za službenike INTERPOL-a kako bi im prenela stručno znanje u analizi malvera, digitalnoj forenzičkoj analizi i istraživanju finansijskih pretnji. Kompanija Kaspersky Lab sarađuje sa INTERPOL-om od aprila 2013. godine. Jedan od najboljih analitičara malvera kompanije Kaspersky Lab piće privremeno premešten u IGCI.

Generalni sekretar INTERPOL-a, Ronald Noble, rekao je: „Kompleksna i konstantno promenljiva priroda sajber-pretnji zahteva tehničku stručnost na visokom nivou, i od izuzetnog je značaja da agencije za sprovođenje zakona sarađuju sa svim sektorima kako bi se efikasno borile sa sajber-kriminalom i povećale digitalnu sigurnost. INTERPOL-ov sporazum sa kompanijom Kaspersky Lab je značajan korak napred u stvaranju globalnog saveza protiv sajber-kriminala i obezbeđivanju najbolje i najsavremenije podrške svim zemljama-članicama u suočavanju sa ovim pretnjama“.

Nakon ceremonija takođe se obratio i pomoćnik direktora u Europolu, Triels Oerting, koji je rekao: „Ovaj sporazumni memorandum je veoma dobra osnova za proširenje naše već veoma funkcionalne saradnje sa kompanijom Kaspersky Lab u našim zajedničkim naporima za borbu i prevenciju sajber-kriminala u Evropi i šire. Važno je da udružimo snage, podelimo svoju ekspertizu i znanje, i sledimo zajednički cilj – postojanje besplatnog i transparentnog, ali takođe i sigurnog sajber-okruženja. Ovo je još jedan veliki korak u pravom smeru za sve nas!“.

Leave a Reply