E-servisi · Internet

Kaspersky Lab predstavio platformu za zaštitu online transakcija na računarima i mobilnim uređajima

Kompanija Kaspersky Lab je na MWC sajmu 2014 u Barseloni predstavila svoju novu Kaspersky Fraud Prevention platformu. Platforma je napravljena da obezbedi elektronska plaćanja preko računara i mobilnih uređaja, i namenjena je finansijskim organizacijama i kompanijama u sektoru elektronske trgovine.

Prema istraživanju koje su sproveli B2B International i kompanija Kaspersky Lab, 98% korisnika koristi onlajn bankarske usluge ili vrši onlajn kupovine, a 38% njih za to koristi svoje mobilne uređaje. Zbog sve veće upotrebe elektronskog plaćanja, krađa elektronskog novca je postala profitabilan posao za kriminalce. Ovo isto istraživanje je pokazalo da se u prethodnih 12 meseci, 62% korisnika suočilo sa sajber napadima koji su pogodili njihove račune.

infografik

Aktuelne tehnike (privremene šifre, SMS potvrde, tokeni, generatori za jednokratne šifre) koje koriste banke i sistemi za elektronsko plaćanje kako bi zaštitili svoje klijente, brzo zastarevaju. Stručnjaci iz kompanije Gartner su uočili da su „inovacije u metodama sprečavanja prevara imperativ, jer lopovi stalno uspeju da nadmudre stare tehnike, kao što je identifikacija uređaja.“ Zbog toga, tržište zahteva nova rešenja koja će učiniti transakcije bezbednim.
„Finansijskim organizacijama je potrebna tehnologija koja će zaštiti njihove klijente od prevara i koja će smanjiti troškove nadoknade ukradenog novca,“, rekao je Nikolay Grebennikov, glavni direktor za tehnologije u kompaniji Kaspersky Lab. „Kaspersky Fraud Prevention platforma je značajna zbog toga što čini transakcije bezbednim kada je reč o bankama, ali i kada je reč o uređaju korisnika. Takođe sadrži usluge savetovanja koje su zasnovane na godinama iskustva u oblasti sajber bezbednosti. Ova kombinacija će pomoći finansijskim kompanijama da sačuvaju svoj novac, i, što je još važnije, svoju reputaciju.“
Napredna bezbednosna rešenja za finansijske transakcije kompanije Kaspersky Lab su već stekla dobru reputaciju na tržištu – nezavisne test laboratorije AV-TEST, MRG Effitas i Matousec su prepoznale njihovu efikasnost.
Sveobuhvatni pristup
Nova Kaspersky Fraud Prevention platforma sadrži alatke koje mogu da obezbede onlajn transakcije na različitim uređajima, server rešenja za detektovanje lažnih transakcija tokom elektronskog plaćanja, kao i niz dodatnih usluga. Individualne komponente platforme mogu da rade kako nezavisno, tako i u kombinaciji sa drugim komponentama, dopunjujući jedne druge i pružajući višeslojnu zaštitu u svakoj fazi onlajn plaćanja.
Aplikacije Kaspersky Fraud Prevention platforme rade na računarima koji imaju Microsoft Windows sistem kao i Apple OS X, kao i na Google Android i Apple iOS mobilnim uređajima. Ove aplikacije, koje su obuhvaćene jednim imenom, Kaspersky Fraud Prevention za endpoint uređaje napravljene su da zaštite uređaje korisnika od finansijskih sajber prevara koje napadaju određene operativne sisteme.
Ukoliko neka organizacija planira da razvije sopstvenu mobilnu aplikaciju ili želi da poveća bezbednost postojeće aplikacije, može da koristi Kaspersky Fraud Prevention SDK alatke koje su zasnovane na najsavremenijim rešenjima kompanije Kaspersky Lab. Ovaj set alatki sadrži sve neophodne komponente za pouzdanu zaštitu elektronskog plaćanja koje se vrši preko mobilnog uređaja.
Serverska komponenta Kaspersky Clientless Engine platfome radi u okviru IT infrastrukture kompanije i može da uoči i spreči lažne transakcije čak iako korisnikov uređaj nema instaliran bezbednosni program. Kako bi proverili legitimnost neke transakcije, platforma Clientless Engine proverava podatke o plaćanju i o uređaju, detektujući sumnjive nepravilnosti i pokušaje sajber napada. Kada primi poruku o nekoj zlonamernoj aktivnosti, zaposleni može brzo da reaguje kako bi sprečio bilo kakvu vrstu krađe.
Pogodnosti Kaspersky Fraud Prevention platforme su dopunjene nizom dodatnih usluga koje kompanija Kaspersky Lab nudi kako bi pomogla kompanijama da podignu svest o finansijskim sajber prevarama i da im se na najbolji način suprotstave.

Leave a Reply