Internet

Kaspersky Lab razotkriva “Icefog”: novu sajber-špijunsku kampanju čiji je fokus napad na dobavljače

Novi trend: pojava malih grupa sajber-plaćenika koji se mogu unajmiti za obavljanje hirurški preciznih i efikasnih operacija

Istraživački tim kompanije Kaspersky Lab je danas objavio novi istraživački rad koji govori o pronalasku nove pretnje pod nazivom Icefog. Mala, ali energična APT grupa koja se fokusira na mete u Južnoj Koreji i Japanu, za cilj napada ima dobavljače kompanija sa zapada. Operacija je otpočela u 2011. godini, a u poslednjih nekoliko godina je porasla i uvećala obim aktivnosti.

icefog

“U proteklih nekoliko godina, mogli smo da primetimo da veliki broj APT grupa pogađa sve vrste žrtvi i sektora.U većini slučajeva, napadači se godinama zadržavaju na korporativnim i vladinim mrežama , krijumčareći megabajte i megabajte poverljivih informacija”, izjavio je Costin Raiu, direktor tima za analizu i globalno istraživanje. EfikasnostIcefog napada pokazuje novi trend – manje bande koje napadaju informacije sa detaljnom preciznošću.
Napad obično traje po nekoliko dana ili nedelja, a kada nađu ono što su tražili, napadači jednostavno odu. Predviđa se da će u budućnosti broj ovih malih, ali organizovanih ATP grupa koje se mogu angažovati, znatno porasti i da će se sve više specijalizovati za efikasne operacije. Biće to nova pojava, svojevrsniplaćenički sajber tim u modernom svetu.

Glavni nalazi istrage

– Na osnovu profila identifikovanih meta izgleda da su napadači najzainteresovaniji za sledeće sektore: vojni sektor , brodogradnju i pomorske operacije, kompjuterski i softverski razvoj, kompanije koje se bave istraživanjem, telekom operatere, satelitske operatere, sredstva javnog informisanja i televiziju. – Istraživanje pokazuje da su napadači bili zainteresovani za targetiranje preduzimača odbrambene industrije, kao što su Lig Nex i privredno društvo Selectron, zatim kompanije koje se bave brodogradnjom, kao što su DSME Tech i Hanjin Heavy Industries, telekom operateri kao što su Korea Telecom i medijske kuće kao što su Fuji TV i privredno udruženje Japana i Kine.

– Napadači su došli u posed poverljivih dokumenata i planova kompanija, ličnih podatke sa e-mail naloga i lozinke za pristup različitim sadržajima unutar i van računara žrtve .

– Tokom operacije , napadači koriste tajni Icefog set (takođe poznat pod nazivom ” Fucobha “) . Kaspersky Lab je opronašao verzije Icefog malvera i za Microsoft Windows i za Mac OS X.

– Dok u većini drugih APT kampanja žrtve ostaju zaražene mesecima ili čak godinama, a napadači stalno kradu podatke, Icefog operateri obrađuju žrtve , jednu po jednu – locirajući i kopirajući samo specifične, ciljane informacije. Jednom kada dobiju informaciu koju su tražili, oni odu.

– U većini slučajeva, Icefog napadači vrlo dobro znaju šta hoće od žrtava. Oni traže specifične fajlove , koji vrlo brzo identifikuju , i prebace u C & C.

Napad i funkcionalnost

Istraživači iz kompanije Kaspersky Lab su izolovali 13 od 70+ domena koje su koristili napadači. Oni su tako došli do statističkih podataka o broju žrtava. Pored toga, Icefog server za komande i kontrolu održava šifrovane dnevnike o svojim žrtava, kao i različite operacije izvedene na njima . Ovi dnevnici ponekad mogu biti od pomoći pri identifikaciji meta napada , a u nekim slučajevima i pri identifikaciji žrtve .

Osim u Japanu i Južnoj Koreji, posmatrane su i konekcije u nekoliko drugih zemalja, uključujući Tajvan, Hong Kong, Kinu, SAD, Australiju, Kanadu, Veliku Britaniju, Nemačku, Austriju, Singapur, Belorusiju i Maleziju.

Kaspersky Lab je primetio više od 4 000 zaraženih jedinstvenih IP adresa i nekoliko stotina žrtava (nekoliko desetina Windows žrtava i više od 350 Mac OS X žrtvava .

Na osnovu liste IP adresa korišćenih za praćenje i kontrolu infrastrukture, Kaspersky Lab stručnjaci pretpostavljaju da neki od igrača koji stoje iza ovih operacija pretnji dolaze iz najmanje tri zemlje: Kine, Južne Koreje i Japana .

Kaspersky Lab proizvodi otkrivaju i eliminišu sve varijante zloupotrebe Icefog-a.

Da biste pročitali ceo izveštaj sa detaljnim opisom tajnih, i drugih zlonamernih alata i statistika , zajedno sa indikatorima kompromisa , pogledajte Securelist . Kompletna lista često postavljanih pitanja o Icefog-u (link) je takođe dostupna .

Leave a Reply