Kaspersky Lab
Internet

Kaspersky Lab upozorava na duplo više zloćudnih digitalnih sertifikata u 2014.

Prema podacima kompanije Kaspersky Lab, broj sumnjivih sertifikata korišćenih za potpisivanje zloćudnih softvera se prošle godine udvostručio. Do kraja 2014. godine, u kompanijskoj bazi podataka o antivirusima našlo se više od 6000 sertifikata. Uzimajući u obzir rastuću količinu pretnji u vezi sa potpisivanjem zloćudnih fajlova, naši stručnjaci savetuju sistemske administatore i korisnike da ne uzimaju digitalne potpise zdravo za gotovo i da ne dozvoljavaju pokretanje potpisanih fajlova samo na osnovu snage potpisa.

„Kreatori virusa kradu i imitiraju validne potpise kako bi uverili korisnike i antivirusna rešenja da je fajl bezbedan. Kompanija Kaspersky Lab je primetila da ovu tehniku već nekoliko godina koriste akteri naprednih stalnih pretnji”, kaže Andrej Ladikov koji je na čelu strateškog istraživanja u kompaniji Kaspersky Lab.

kaspersky

Ozloglašeni mrežni crv Stux je koristio sertifikate ukradene od kompanija Realtek i JMicron. Vinti grupa je ukrala sertifikate od kompromitovanih gejming kompanija i „reciklirala” ih u novim napadima. Takođe, postoje primeri istih sertifikata koje za napade koriste grupe hakera iz Kine, što ukazuje na postojanje crnog tržišta. Grupa Dark Hotel uglavnom potpisuje svoja „zadnja vrata” digitalnim sertifikatima i očigledno ima pristup tajnim ključevima potrebnih za pravljenje lažnih sertifikata.

Kako bi se smanjio rizik od pokretanja novog zloćudnog softvera koji skeneri virusa ne prepoznaju i za koje vaš računar veruje da je potkrepljen validnim digitalnim sertifikatom, ključno je održavati povećan nivo kontrole nad potpisanim fajlovima odgovarajućom antivirusnom zaštitom i pridržavati se bezbednosne politike:

  1. Zabraniti pokretanje programa koje je potpisao nepoznati distributer softvera: većina ukradenih sertifikata potiče od malih programera.
  2. Kada se susretnete sa sertifikatima iz nepoznatih centara za sertifikovanje, ne instalirajte ih u skladište.
  3. Ne dozvolite pokretanje programa potpisanih sertifikatima od poverenja samo na osnovu imena sertifikata. Proverite druge atribute kao što su serijski broj i otisak sertifikata (tzv. hash sum).
  4. Instalirajte Microsoft MS13-098 update – on eliminiše grešku koja može da uključi dodatne podatke u potpisanim fajlovima bez narušavanja potpisa fajla.
  5. Koristite antivirusno rešenje koje ima svoju bazu podataka validnih i nevalidnih sertifikata.

Leave a Reply