Internet

Kaspersky patentirao metodu za efikasnije skeniranja mrežnog saobraćaja

Kompanija Kaspersky Lab je uspešno patentirala tehnologiju koja doprinosi efikasnosti skeniranja mrežnog saobraćaja za prisustvo sajber pretnji. Patent 8650646 je izdala Američka kancelarija za patente i zaštitne znakove (USPTO). Način na koji radi smanjuje obim proverenih podataka bez narušavanja pouzdanosti sistema zaštite. Rospatent, ruska kancelarija za patente, ranije je izdala patent RU2488880 za isti pronalazak.

Zahvaljujući Sistemu za otkrivanje upada (IDS) koji analizira podatke koji prođu kroz korporativnu ili kućnu mrežu, sveobuhvatna bezbednosna rešenja mogu da otkriju i presretnu sajber pretnje pre nego što stignu do računara. Ipak, kako mrežni protoci rastu, sve više izvora je potrebno za analizu podataka u njima, što uzrokuje zastoje na mreži. U korporativnom okruženju ovo može da ostavi posledice na poslove kompanije.

kaspersky

Postoji dosta načina da se ubrza skeniranje mrežnih tokova u cilju pronalaska pretnji, ali oni često podrazumevaju gubitak efikasnosti; povećanje brzine obrade može da dovede do toga da pretnje neopaženo prođu kroz niz podataka.

Međutim, patent tehnologija može da smanji vreme obrade podataka bez uticaja na nivo bezbednosti. Ovo se postiže selektivnom proverom podataka u mreži. Ove selektivne provere nastaju korišćenjem baza podataka koje sadrže statistike o prethodno otkrivenim pretnjama.

Kako bi metod bio efikasan, bar jedan element u bezbednosnom sistemu mora da proveri ceo mrežni saobraćaj za prisustvo pretnji. Ovo omogućava bazama podataka da prime nove informacije koje mogu da poboljšaju rad drugih mrežnih čvorova koji prate mrežne protoke. Zamke koje su postavljene da privuku pažnju sajber kriminalaca –tzv.honeypots-takođe mogu da posluže kao izvor informacija. Ovi izvori mogu da prikupe podatke o aktivnosti sajber kriminalaca i o vrstama alatki koje koriste.

Primena sistema ne zahteva da svi njegovi elementi budu raspoređeni samo na jednoj lokalnoj mreži. Proizvođač bezbednosnih rešenja može da zadrži baze podataka  izvore koji su korišćeni da prikupe informacije o pretnjama. Ovo omogućava klijentima da uživaju u pogodnostima patentirane metode i da primaju informacije sa onlajn servisa proizvođača o najnovijim pretnjama, a pritom ne moraju da koriste tzv. honeypots.

Ova patent tehnologija je trenutno u sastavu Kaspersky Lab rešenja za kućne korisnike, mala preduzeća i korporativne klijente koji imaju IDS modul. Ovo podrazumeva KasperskyInternetSecurity, KasperskyPURE, KasperskySmallOfficeSecurity i KasperskyEndpointSecurityforBusiness.
Od početka februara 2014, portfolio intelektualne svojine kompanije Kaspersky Lab sadrži preko 190 patenta koji su izdati u Sjedinjenim Američkim Državama, Rusiji, Evropskoj Uniji i Kini, a podneto je više od 240 drugih prijava patenta.

Leave a Reply