Internet

Kibernetičko prolećno ludilo

Proleće je, kako se ispostavilo, ne samo vreme akutnih pogoršanja stanja kod psihički obolelih, već i kod kibernetičkih kriminalaca. Ovog proleća hakeri su iskoristili vruće teme – nesreću u Japanu i situaciju u Libiji. Naglo je uvećan broj spam pošiljki i pokušaja da se kompjuteri zaraze novim virusima. Napada se i na blogove. Popularni resurs u Rusiji Livejournal.com podvrgnut je u više navrata napadima kibernetičkih kriminalaca.

Hakerski napadi idu sa bot-netova – otetim kompjuterima koji mogu da se nalaze u bilo kojoj tački sveta. Krajnje je složeno odrediti ko je naručilac. Zato se mogu pratiti zadaci koje dele inficirani kompjuteri drugim kompjuterima. Hakeri se obično aktiviziraju u trenutku političke napetosti ili za vreme događaja koji imaju masovni odaziv. Kada se desila katastrofa u Japanu, započeo je talas spam pošiljki vezanih za vanrednu situaciju, rekao je za Glas Rusije rukovodilac odeljenja za konkurentsko izviđanje kompanije Dijalog-Nauka Andrej Masalovič.

Aktiviziralo se odmah nekoliko vidova prevaranata. Prvi su se pojavili obični spameri, kako bi proširili spam pod pozivima za pomoć Japanu. Objekat njihovog interesovanje bio je dodatni saobraćaj ii posećenost njihovih resursa. Drugi su se pojavili prevaranti koji tobože sakupaju priloge i stvari za pomoć postradalima. Treći su bili profesionalni hakeri koji šire viruse na stranicama posvećenim pomoći postradalima.

A sada je situaicja u Libiji postala objekat za aktivizaciju kibernetičkih napada, koji očigledno imaju politički karakter. Amerikanci su objavili da će koristiti kobernetičko oružje u Libiji, što je samo po sebi čudno, pošto tamo nema mreža koje bi vredelo napadati. Andrej Masalovič skeptički se odneo prema mogućnosti kibernetičkih napada protiv Libije.

Amerikanci su zamislili da su specijalci informacionog rata. Libija nije najbolji poligon za to, ali ipak oni smatraju da je potrebno to da objave. NATO će takođe na sve načine demonstrirati svoje sposobnosti. Oni aktivno razrađuju kibernetičko naoružanje.

U Rusiji je ozbiljnom napadu podvrgnuta popularna ruska društvena mreža Livejournal.com. Predsednik Dmitrij Medvedev, koji je aktivan bloger, nazvao je dejstva hakera nezakonitim i uznemirujućim. Sa njim se slažu mnogi eksperti i blogeri koji smatraju da su napadi na ŽŽ bili usmereni na manipulisanje auditorijom i uništavanje resursa kao platforme za diskusiju.

Društvena komora Rusije je pozvala organe reda da istraže situaciju oko Livejournal.com i izjavila potrebu da se na zakonskom nivou pooštri odgovornost za predumišljene napade na sajtove i servise. Prema podacima Laboratorije Kasperskog, u Rusiji samo u martu bilo je fiksirano 86 pokušaja inficiranja kompjutera preko mreže. (GlasRusije)

One thought on “Kibernetičko prolećno ludilo

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Umesto komentara prilazem izvod iz teksta prof. Momcila Djordjevica “Portret psihopate” objavljenog u “Politici” od 22. IV 2011. koji glasi:

    “Зар Џулијан Асанж, аустралијски психопата, није освојио срца свих новинара, јер се сам устремио на САД, открио и објавио шта је писало у телеграмима њихових дипломата. Али Асанж је подлац: подваљивао је женама са којима је одлазио у кревет, претходно одсецајући врх својих презерватива.”

    P. S. – “Predumisljeni napadi na sajtove i servise” pomenuti u ovom tekstu imaju slicni smisao kao i “namerne i maliciozne smetnje (ili ometanja)”.

Leave a Reply