Internet

Kim Dotcom ponovo je online

Osnivaču jednog od najvećih veb sajtova za razmenu fajlova – “Megaupload”, koji je zatvoren zbog masovne piraterije, dozvoljen je ponovo pristup internetu tokom boravka u kućom pritvoru.

Kimu Dotkomu je prethodno sud na Novom Zelandu zabranio korišćenje interneta u kućom pritvoru, ali je sudija Dejvid Harvi u ponedeljak preinačio odluku, pošto se osumnjičeni od hapšenja u januaru “primereno” ponašao.

Sudija Harvi je, osim pristupa internetu, dozvolio 38. godišnjem Nemcu da jednom dnevno ide na plivanje, a dva puta nedeljno da putuje u muzički studio u Oklandu, javio je Bi-Bi-Si.

Njemu je omogućeno da se jednom sedmično viđa sa saradnicima svog sajta, koji su, takođe, optuženi za nelegalno preuzimanje materijala zaštićenog zakonom o autorskim pravima sa interneta.

Novozelandski sud će u avgustu odlučivati po zahtevu američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) da Dotkom bude izručen američkim vlastima kako bi mu se sudilo za najveće kršenje autorskih prava u istoriji.

Dotkom se, pored toga, tereti i za prevaru, iznudu i pranje novca.

Američke vlasti smatraju da su pravi vlasnici proizvoda izgubili dobit od 500 miliona dolara, dok Dotkom tvrdi da je njegova kompanija samo ponudila svojim korisnicima da na jednostavan način skladište fajlove na sajtu, a da je on nevin za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

“Megaaploud” imao je blizu 150 miliona korisnika, a svakodnevno njegova stranica posećivana je 50 miliona puta.

Leave a Reply