Internet

Kina negira napad na Google

Kompanija Google je saopštila da je haker koji je najverovatnije lociran negde u Kini pokušao da provali u stotine nalofa njihovog servisa elektronske pošte Gmail. Peking negira odgovornost za pokušaje neovlašćene infiltracije na Gmail naloge , među kojima su čak i nalozi predstavnika američke vlasti, kineskih aktivista i novinara.

Prebacivanje odgovornosti na Kinu je neprihvatljivo, izjavio je glasnogovornik ministarstva spoljnih poslova Hong Lei. Google je otkrio pokušaje napada i onemogućio napdača u pomenutoj nameri. U Google-u ističu da je haker do korisničkih podataka, odnosno privatnih lozinki, došao prevarom, tražeći podatke pod izgovorom pružanja pojačane sigurnosti na internetu.

Google ipak u svom saopštenju nije doveo kinesku vladu u vezu sa tim incidentom. Google je prošle godine bio u dugom sukobu sa službenim Pekingom. Nakon što više nije mogao da izdrži cenzuru u Kini i hakerske napade iz te zemlje, Google je u martu odlučio da ne cenzuriše svoju stranicu na kineskom, pa je premestio u Hong Kong.

Leave a Reply