hakeri
Internet

Kina odbija američke optužbe za hakerske napade

Kineska vlada odbila je izveštaj američke kompanije za komjutersku bezbednost koja je optužila tajnu kinesku vojnu jedinicu da stoji iza serije hakerskih napada.

Izveštaj Mandianta identifikovao je jedinicu Narodne Oslobodilačke Armije baziranu u Šangaju kao najverovatniju snagu koja stoji iza hakerskih napada.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da se Kina oštro suprotstavlja hakerisanju i izrazio sumnju u činjenice koje se navode u izveštaju.

hakeri

„Kina je takodje žrtva hakerskih napada na Internetu. Prema navodima kineskog Nacionalnog tehničkog tima za hitno reagovanje na kompjuterskoj mreži i Centra za koordinaciju, u 2012. godini 14 stotina kompjutera u Kini bilo je kontrolisano inostranim IP adresama i pretvoreno u ono što se naziva zombi kompjuteri i 38 hiljada kineskih veb sajtova je daljinski kontrolisano poprečnim programima kroz 32 hiljade IP adresa. Medju ovim pomenutim slučajevima sajberskih napada, najveći deo potiče iz Sjedinjenih Država.”

Mandiant navodi da veruje da je jedinica ukrala podatke više od 140 organizacija preko različitih industrijskih setova počev od 2006.godine.

Većina žrtava locirana je u SAD, sa malim brojem u Kanadi i Britaniji.

Izveštaj Mandianta usledio je nedelju dana pošto je američki predsednik Barak Obama objavio dugo očekivanu izvršnu naredbu privatnim korisnicima i kritičnim infrastrukturama da podele podatke o napadima sa zvaničnicima i da počnu da prate najnovija uputstva o bezbednosti.

Američki mediji, uključujući Njujork Tajms, izdavače Vol Strit Žurnala i Vašington Posta nedavno su optužili Kinu da hakeriše njihove kompjutere.

Leave a Reply