Internet

Kina pojačava obaveštajne aktivnosti na Internetu

U posljednje vreme Internet se sve više koristi za razne kontra-obaveštajne aktivnosti koje sprovode sigurnosne agencije brojnih država.

U tom se kontekstu najčešće spominje Kina koju SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka već neko vreme optužuju za sprovođenje ciljanih napada na državne institucije u potrazi za poverljivim podacima. SAD je direktno optužio kineske vlasti da su organizirale prošlogodišnji napad na informatički ssitem Pentagona prilikom čega je ukradena veća količina poverljivih podataka.

Na popisu država koje tvrde da su žrtve napada organizovanih od strane kineskih vlasti ovih dana su se našle Belgija i Indija. Belgijski ministar pravosuđa izjavio je da belgijska vlada poseduje dokaze koji nepobitno povezuju kineske vlasti sa nedavnim napadima na belgijska ministarstva.

Takođe, povezao je to sa činjenicom da se u Belgiji nalaze sedišta Evropske Unije i NATO-a. Indijske vlasti optužuju Kinu da je svakodnevnim skeniranjima u više od godinu dana dobila jasnu sliku o indijskoj informacionoj infrastrukturi.

Leave a Reply