Društvene mreže · Internet

Kina postavlja nove kontrolne mehanizme za društvene medije i Internet

Kineske vlasti najavile su oštriju kontrolu Interneta i on line društvenih mreža, nakon što je tehnologija ove vrste ove godine imala značajnu ulogu u organizaciji protesta širom sveta. Advokat Chen Guangcheng zatvoren je 2006.  jer je optužio lokalnu kancelariju za planiranje porodice da sili žene na pobačaj i sterilizaciju.

Na slobodu je pošten prošle godine, ali je i dalje u kućnom pritvoru. Organizacije za ljudska prava tvrde da je ovaj advokat – koji je inače slep – nedavno brutalno pretučen.  Novosti o njegovoj situaciji razmenjuju se uglavnom preko blogova. Procenjuje se da Internet koristi oko 400 milijuna Kineza.

Iako vlasti kontrolišu on-line komunikaciju, Internet je olakšao politički aktivizam. David Bandurski na univerziteta iz Hong Konga vodi China Media Project posvećen slobodi medija u Kini. On kaže da je Internet kampanja podrške odvjetniku Chenu Guangchengu bila prekretnica za opozicione aktiviste: “Ovaj slučaj slepog advokata iz pokrajine Shandong do sada je bio poznat jedino u inostranstvu.  Od nedavno, poznat je i u Kini.  Obične ljude vrlo zanima šta se događa sa njim i zašto”.

David Bandurski to zahvaljuje tzv. mikro-blogovanu, društvenim mrežama poput Twittera kojima se poruke i fotografije brzo razmenjuju: “Informacije se Internetom brzo odašilju i neke tako i postanu nacionalne vesti. Onda ih preuzmu veliki mediji. Ali do toga ne bi došlo da ne postoje društvene Internet mreže”.

Kineske vlasti shvataju opasnost – Internet i mobilni bili su isključeni u Tibetu 2008. i u pokrajini Xinjiang 2009., kada su se tamo pobunile lokalne manjine.  Vlasti zapošljavaju desetine hiljada cenzora koji sa Interneta nastoje da ‘skinu’ raznorazni ‘uvredljivi’ materijal.  Takođe, država zapošljava i ‘Internet-komentatore’ čiji je posao hvaliti vlast i koji su – navodno- plaćeni za svaki pozitivni komentar: “O ulozi Interneta u građanskom buntu svedoče neredi u mestu Dalian na severu Kine gde su se građani pobunili zbog zagađivanja od strane jedne fabrike hemikalija.  Cenzura isključivanjem Interneta i mobilnih bila je posebno učestala zimus za vreme tzv. Arapskog proleća, kada su kineske vlasti mislile da se i u Kini može nešto slično dogoditi.  Glasnogovornica kineske diplomatije nedavno je upitana o državnoj kontroli Interneta, pogotovo zbog toga što se i strane firme koje posluju u Kini žale na špijuniranje njihovih računarskih sistema”.

Glasnogovornica je rekla da Kina reguliše Internet u skladu sa zakonom jer želi zaštititi javni interes i promovisati razvoj modernih tehnologija.  U svrhu – kako kažu vlasti – ‘uredne razmene informacija’, kineska država i postavlja nove kontrolne mehanizme za društvene medije i kratke SMS poruke. (voa)

Leave a Reply