Internet · Provajderi

Kina zabranjuje „Skajp“

Kina ima najveće internet tržište na svetu – oko 450 miliona korisnika. Ali ne i slobodan protok informacija na netu. To sada potvrđuje i namera kineskih vlasti da ograniči usluge „onlajn telefoniranja“. Za Peking su telefonske usluge koje ne nude državne kompanije – nelegalne. Prvi na udaru bi mogao biti prilično rasprostranjen „Skajp“ (Skype). Brojni korisnici već negoduju.

„Ljudi koji posluju sa svetom, telefoniraju uz pomoć interneta. Porodice čija deca studiraju negde u inostranstvu, isto čine. Ja sam sa tim počeo zbog ’veze na daljinu’. Svakodnevno sam, po dva sata telefonirao sa devojkom. Ukoliko se zaista odluče za zabranu, ja neću imati drugu opciju, nego da upotrebim svoje znanje i pronađem način, da i dalje telefoniram preko interneta. Moguće rešenje bi bilo korišćenje proksi servera u inostranstvu. U tom slučaju će ’Skajp’ normalno raditi“, kaže Cang Jufan.

Prema nekim procenama, čak 20 miliona Kineza koristi internet za telefonske razgovore. Minut razgovora sa Amerikom košta oko 50 centi, a „Skajp“ naplaćuje svega dva centa. To je značajna ušteda. Za kineske telefonske kompanije to je ravno katastrofi. Za „Skajp“, „Gugl“ (Google), „Em-Es-En“ (MSN), ali i nekoliko manjih kineskih firmi to je dobra zarada.

Pod pritiskom policije?

Kan Kaili sa Univerziteta za poštanski saobraćaj i telekomunikacije, nameru kineskih vlasti smatra smešnom i pogrešnom. „Vrlo je moguće da je Ministarstvo za informacije najavilo takve mere pod pritiskom policije.“

Mnogi dele takvo mišljenje. Naročito posle naredbe koje su stigle telefonskim kompanijama, zbog nemira u provinciji Ksinjang, jula 2009. godine, a u kojima se traži ukidanje usluga telefoniranja na internetu. Međutim, Kan Kaili u svemu tome vidi još jedan razlog.

„Telefoniranje na internetu je uglavnom u rukama privatnih firmi. To ugrožava tri državne kompanije. Moguće je da vlasti time žele njih da zaštite. I sada se postavlja pitanje, koga vlada treba da štiti, interese potrošača ili da osiguraju monopol sopstvenih kompanija? Jasno je da vlasti žrtvuju interes običnih građana“, smatra Kan Kaili.

Gotovo nemoguće ograničiti telefoniranje

Ukoliko se to dogodi, Kina će biti jedina zemlja u kojoj će telefoniranje preko interneta biti zabranjeno. Kan Kaili je ipak uveren da do toga neće doći.

„Šanse za tako nešto su ravne nuli“, kaže Kaili. „Čak i ukoliko bi neku firmu zatvorili i njenog vlasnika uhapsili, već sutradan bi bila otvorena neka nova firma. Ima toliko malih provajdera. Akcija bi se verovatno završila zatvaranjem nekoliko najvećih. Ili će se cela priča završiti na upozorenju ministarstva. A možda se neće dogoditi ništa.“ (DW)

One thought on “Kina zabranjuje „Skajp“

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Koriscenje elektronskih komunikacionih usluga je jedini cilj i svrha svakog pruzanja usluga, i interes davalaca usluga trebalo bi stititi samo utoliko ukoliko to moze biti potrebno za podsticanje interesa korisnika. To je nacelo samo po sebi toliko savrseno razumljivo da bi bilo besmisleno pokusati dokazivati ga. Ali u sadasasnjem ekonomskom sistemu interes korisnika se gotovo zrtvuje interesu davaoca, i cini se da se davanje usluga, a ne koriscenje, smatra konacnim ciljem i svrhom svakog davanja usluge ( modifikovane reci Adama Smita iz “Bogatstva naroda”, Knjiga IV – O sistemima politicke ekonomije, Ossmo poglavlj: Zakljucak o merkantilnom sistemu).

    Najavljeno ukidanje zakonskog moratorijuma na takse pristupa Internetu krajem 2014. godine u SAD (a verovatno i u drugim delovima sveta), pokazuje da je je veliki filozof bio potpuno u pravu. Kinezi izgleda hoce da preteknu amere?!

Leave a Reply