Društvene mreže · Internet

Kineska društvena mreža Tencent QQ prestiže Facebook

QQ društvena mreža biće uskoro broj jedan zahvaljujući ogromnoj popularnosti u Kini i nekoliko okolnih zemalja, ali i tome što je Fejs u Kini zabranjen.

Ono što je zanimljivo jeste to što Tencent nije sam, nego se u njegove korisnike ubrajaju i WeChat korisnici. Broj ljudi koji koristi WeChat aplikaciju za četovanje i razmenu multimedije u poslednjoj godini se skoro utrostručio i sa 85 miliona početkom godine dostigao gotovo 250 miliona korisnika trenutno!

WeChat se označava kao Tencent aplikacija za četovanje, a zajedno ove dve mreže već sada imaju oko 1.05 milijardi korisnika, dok Fejs ima 1.19 milijardi korisnika. U ovom trenutku Fejsbukk stagnira što se popularnosti tiče. Prema poslednjem izveštaju te društvene mreže, tinejdžerima Fejs više nije dovoljno “kul”, pa ga napuštaju, a rast aktivnih korisnika u odnosu na proteklu godinu manji je za oko 18 odsto.

tencent

Korisnici WeChata nisu samo Kinezi, nego je ova aplikacija dostupna globalno i od maja do septembra dostigla je cifru od 100 miliona internacionalnih korisnika.

Ono što Tencent QQ mreža radi tako dobro, pa privlači veliko broj korisnika jeste što to koristi najbolje od Twittera i Facebooka. Korisnici mogu da prate koga god požele, kao i što svi mogu da prate njih, ali se, kao i na Fejsbukuu za određene korisnike ili grupe korisnika mogu formirati pravila privatnosti. Tencent QQ i WeChat simbiozu su popularizovali i poznati bolivudski i kineski glumci, sportisiti, poput fudbalera Mesija i druge poznate face.

Predviđanja stručnjaka kažu da će Tencent QQ do polovine sledeće godine verovatno biti najpopularnija društvena mreža, koja će tokom 2014. godine izaći i na globalno tržište.

Ipak, na kraju ne smemo zaboraviti da je Facebook u Kini zabranjen i da Tencent QQ deo svoje popularnosti duguje upravo toj činjenici. Ova mreža razvija se od 1998. godine i radi na svim softverskim platfortmama.

Leave a Reply