Internet

Kineska policija u borbi protiv kleveta na Internetu

Pekinška policija je nakon dobijanja anonimnog obaveštenja krenula u akciju i raskrinkala agenciju koja se bavila izmišljanjem i širenjem lažnih informacija na Internetu i time sebi nezakonitim putem stekla ekonomsku korist. Istragom je utvrđeno da su zaposleni u toj agenciji, koristeći ”ćinhuohuo”, ”lierčaisi” i druga korisnička imena na Internetu, pravili planove i smišljali ”vruće teme” , a zatim preko društvenih mreža verbalno napadali javne ličnosti i običan narod. Organizovano izmišljanje i širenje uvreda i kleveta putem Interneta je kazneno delo, kojim se nanosi šteta interesima naroda i narušava društveni poredak. Organi javne bezbednosti će se odlučno suprotstaviti tome, navodi se u saopštenju pekinške policije.

Profesor Centra za istraživanje metoda upravljanja Internetom na Fakultetu poštanskih telekomunikacija, Lou Jaosjiong je rekao da je ubrzan proces razvoja Interneta stvorio više mogućnosti za izražavanje sopstvenog mišljenja, ali da svaki pojedinac treba da bude svestan činjenice da ne sme preći određene granice. Profesor Lou naglašava da je sloboda mišljenja i izražavanja garantovana kineskim Ustavom, ali da je prilikom ostvarenja prava na slobodu izražavanja potrebno voditi računa da se ne povrede interesi drugih lica.

Analitičar sajta najuticajnijeg kineskog dnevnika ”Ženmin žibao” Dan Sjuegang se slaže sa mišljenjem Lou Jaosjionga i naglašava da uvrede i klevete na Internetu predstavljaju opasnost za celokupno društvo, jer se stvaraju pogrešne procene i dolazi do ekstremnih reagovanja. Dan je rekao da je veliki procenat lažnih informacija koje se pojavljuju na Internetu, te da je prilikom analize informacija objavljenih na društvenim mrežama u Kini tokom 2012. godine utvrđeno je da je od stotinu tema o kojima se najviše raspravljalo jedna trećina bila klevetanje.

Leave a Reply