Internet

Kineska vlada ne priznaje Bitcoin kao zvaničnu valutu

Na zvaničnom sajtu Kineske narodne banke juče je objavljeno zajedničko saopštenje centralne kineske banke, Ministarstva za industriju i informatizaciju, Nacionalne komisije za upravljanje bankarstvom, Nacionalne komisije za upravljanje obveznicama i Nacionalne komisije za upravljanje osiguranjem u kojem se ističe da je bitkoin (BitCoin) virtualna valuta, koja se po zakonu ne može tretirati kao zvanično platežno sredstvo i ne može se koristiti na tržištu.

bitcoin

U ovom saopštenju se od raznih finansijskih organizacija zahteva da ne tretiraju bitkoin kao proizvod, da ovu valutu ne koriste u uslužnim delatnostima, takođe je zabranjena prodaja i kupovina ove digitalne valute, plaćanje osiguranja bitkoinom i vršenje bilo kakvih usluga u vezi sa osiguranjem, kao i direktno ili indirektno pružanje usluga koje su vezane za bitkoin.

Skok kursa bitkoina na kineskom tržištu privukao je pažnju čitavog sveta. Primera radi, 4. novmebra vrednost bitkoina u odnosu na juan je iznosila 1 : 1400, 18. novembra kurs bio 1: 4 hiljade u korist bitkoina, a nakon toga je premašio 6 hiljada. Stručnjaci ističu da je kineski internet provajder za trgovinu bitkoinom tesno povezan sa inostranstvom, pa postoji velika opasnost da vlasnik novca bude prevaren.

Leave a Reply