Internet

Kineski pretraživač ”Baidu” tužen zbog onlajn piraterije

Vodeći kineski video servisi: ”Jouku”, ”Tudou”, ”Tensent” i ”Souhu”, u saradnji sa Udruženjem filmskih autora Kine i Američkim filmskim udruženjem, u zajedničkoj akciji borbe protiv piraterije, podneli su tužbu protiv kompanije ”Baidu”, najvećeg kineskog pretraživača na Interentu, zbog emitovanja piratskih video snimaka.

Kompanija ”Baidu” je tužena za 300 miliona juana (oko 50 miliona američkih dolara), na ime pričinjenje štete navedenim video servisima. Vodeći kineski video servisi su podneli više od sto tužbi protiv”Baidu” i kompanije ”QVOD” iz Šendžena zbog prikazivanja piratskih video snimaka. Pristup piratskim snimcima je zabranjen juče.

baidu

Tim povodom generalni direktor video servisa ”Souhu” Džao Čaojang je rekao da se video industrija u Kini suočava sa velikim problemima zbog kršenja autorskih prava. Ukoliko se ništa ne preduzme, smatra Džang, najviše će biti pogođeni centri kreativne industrije.

U saopštenju objavljenom na službenom ”Baidu video” mikroblogu, na najpoznatijoj društvenoj mreži u Kini ”Veibo”, navodi se da ”Baidu video” oduvek pridaje veliki značaj zaštiti autorskih prava u video industriji. Početkom prošle godine ova kompanija je preduzela značajne mere protiv piraterije, među kojima je i automatsko uključivanje skrining sistema za prepoznavanje piratskih snimaka, otvaranje platforme za prijem žalbi korisnika i odbijanje prikazivanja piratskih snimaka.

Leave a Reply