Internet

Kip slobode u doba Interneta

Pet web kamera postavljeno je na baklju njujorškog Kipa slobode koje će pružati gledaocima širom sveta jedinstveni pogled na njujoršku luku i grad. Čuveno obeležje “velike jabuke” – Kip slobode ušao je u internet doba u vreme dok se obeležava njegov 125-ti rođendan.

Kamere će pored luke pokrivati i ploču koju Lady Liberty drži u ruci i područje oko kipa na Liberty ostrvu. Kamere će početi sa radom u petak, obeležavajući godišnjicu kad je 1886. godine po prvi put otvoren Kip slobode.

Kip je Sjedinjenim Državama poklonila Francuska i oduvek je stajao kao simbol slobode za mnoge imigrante koji su stizali u Sjedinjene Države. Mnogi Amerikanci povezuju značenje ovog kipa sa pesmom Emme Lazarus iz 19. veka u kojoj ga opisuje pozivajući “umorne, siromašne mase koje čeznu da udišu vazduh slobode”.

Postavljanje web kamera pomogla je američka kompanija Earthcam, a nakon proslave u petak američka vlada zatvara kip za posetioce kako bi se obavilo renoviranje vredno 27 miliona dolara. Već sada na ovoj adresi, možete videti u realnom vremenu Kip slobode.

Leave a Reply