beotelnet
Internet · Provajderi

Kiparski fond “Kerseyco” kupio “BeotelNet”

Privatni kiparski fond “Kerseyco Trading Ltd” kupio je 8. jula srpsku kompaniju “Beotelnet”, koji je deo poslovnog sistema “Telefonija”, ekskluzivno saznaje “eKapija”.

“Kerseyco” je u Srbiji već vlasnik Internet provajdera “VeratNet”. Kiprani su “BeotelNet” kupili tako što su za udele platili 84.000 dinara. Poveriocima klase D1 (odnosno poveriocima kojima je “Beotel” dao jemstva) isplatiti su 500.000 EUR. Nakon toga na bilansima “Beotela” ostaće oko 4,5 mil EUR duga.

Salvator Levis, prvi čovek fonda “Kerseyco” u Srbiji (deo “7LCP Emerging Europe L.P.”) za naš portal kaže da su se, uprkos dugu koji je “BeotelNet” imao, za tu akviziciju odlučili zbog “kvaliteta njegovih usluga, stručnosti zaposlenih kao i nivoa korporativne kulture za koju su sigurni da će pozitivno uticati na ukupne investicije naše kompanije u Srbiji”.

beotelnet

– Iako je put do zaključenja transakcije bio dug i komplikovan, zadovoljni smo postignutim dogovorom – kaže Levis za “eKapiju”.

Prvenstveno planiramo da poboljšamo i proširimo usluge koje bi ponudili našim korisnicima, sa ciljem da osvojimo što bolju poziciju na tržištu i da u krajnjoj liniji imamo što bolji rezultat naše investicije u Srbiji.

Direktor “BeotelNeta” Danijel Fujs kaže za “eKapiju”, da je ova prodaja pozitivan znak kako za poslovanje njihove kompanije , tako i za ceo poslovni sistem “Telefonija”. Prvi razlog zadovoljstava je što je ovim potezom ispoštovan plan reorganizacije privrednog sistema. Drugi razlog, kako kaže Fujs, je što su uspeli da obezbede kontinuitet poslovanja “Beotela” što je u njihovoj oblasti poslovanja izuzetno bitno.

Naime, kada jedan Internet provajder, primera radi na samo pet dana prekine pružanje usluga, vrlo je verovatno da će ostati bez većine klijenata, jer to nije usluga na koju može da se čeka.

Kada je o budućim planovi reč, novi vlasnik kaže:

– Prvenstveno planiramo da poboljšamo i proširimo usluge koje bi ponudili našim korisnicima, sa ciljem da osvojimo što bolju poziciju na tržištu i da u krajnjoj liniji imamo što bolji rezultat naše investicije u Srbiji.

Direktor “BeotelNeta” dodaje da će sigurno doći do optimizacije poslovanja, ali i da je njihova kompanija već prošla kroz neku vrstu optimizacije.

– Da nije tako, “Beotel” ne bi preživeo poslednjih godinu i po dana – kaže za “eKapiju” Danijel Fujs.

Foto: Beotel.net
Podsećanja radi, po usvajanju palna reorganizacije “Telefonija” je imala konsolidovano oko 18 mil EUR duga. Kroz prodaju poslovne zgrade namireno je oko 4,5 mil EUR , a sada prodajom “Beotela” još oko 5 mil EUR. Pri tome još oko 2,5 mil EUR potraživanja je otpisano.

Preostalih 6 mil EUR biće namireno kroz prodaju gasne infrastrukturnemreže i iz redovnog poslovanja – kaež za “eKapiju” Vladimir Pavlović, direktor “WM Equity Partners”, konsultantske kuće koja je sačinila Plan reorganizacije i koja ja zadužena za praćenje njegovog sprovođenja.

Pavlović naglašava da je u međusobnom dogovoru Telefonije ( kao dužnika) i poverilaca sačuvana vrednost u iznosu od 5 mil EUR koja bi preko noći nestala da je “BeotelNet” otisao u stečej. Ovako, za samo šest meseci primene Plana reorganizacoije, biti vraćeno 2/3 potraživanja, što je pozitivna stvar u našoj zemlji. izvor: eKapija

Leave a Reply