Internet · Provajderi

KKR preuzima SBB/Telemach grupu za 1 milijardu evra!

Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. (zajedno sa svojim povezanim preduzećima, “KKR”) objavio je potpisivanje konačnog ugovora o kupovini SBB/Telemach grupe od fonda Mid Europa Partners. Sadašnji menadžment, na čelu sa osnivačem Draganom Šolakom će i dalje upravljati kompanijama i zadržati značajan udeo u SBB/Telemach grupi.

Finansijski detalji transakcije neće biti objavljivani, ali se u javnosti spekuliše sa sumom od milijardu evra.

SBB/Telemach grupa je vodeći Pay-TV (kablovski, DTH) i širokopojasni operator u jugoistočnoj Evropi, sa populacijom od preko 20 miliona stanovnika u regionu. SBB/Telemach grupa posluje u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji i ima oko 1,7 miliona korisnika kablovske i satelitske televizije, interneta, fiksne i mobilne telefonije.

telemach

Henrik Kraft, partner u KKR-u i vođa KKR tima za telekomunikacije i tehnologiju u Evropi, je izjavio: “Izuzetno nam je drago što postajemo partneri sa Draganom Šolakom i njegovim timom. Izgradili su jaku i sofisticiranu platformu za TV i telekomunikacije i veoma nam je drago što ćemo podržavati kompaniju u njenom daljem razvoju.”

Dragan Šolak, osnivač i predsednik izvršnog odbora SBB-Telemach grupe, kazao je: “Radujem se partnerstvu sa KKR-om. Njihova stručnost i iskustvo u sektoru, kao i globalni resursi i mreža, će biti velika prednost za našu firmu u sledećoj fazi razvoja.”

Johanes Hut, partner u KKR-u i šef evropskih operacija kaže: “KKR je ostvario uspešan niz investicija u oblasti telekomunikacija i medija. Uveren sam da će investicija u SBB/Telemach grupu biti podjednako uspešna.”

Komentarišiću ugovore, suosnivač i jedan od izvršnih direktora KKR-a, Henri Kravis je rekao: “Ovo je naša prva direktna investicija u jugoistočnoj Evropi. Ona se nadovezuje na investicije u više od 40 evropskih kompanija u 12 zemalja, kao i u sam region, i pokazatelj je našeg poverenja u perspektivu SBB/Telemach grupe, pod rukovodstvom Dragana i njegovog talentovanog tima.”

Potpisivanjem ugovora započinju uobičajena odobrenja transakcije kupo-prodaje, a njen završetak očekuje se krajem 2013. godine.

O KKR-u

Osnovan 1976. i predvođen Henrijem Kravisom I Džordžom Robertsom, KKR je vodeći globalni investicioni fond sa 83,5 milijardi dolara u imovini, od 30. juna 2013. Sa kancelarijama širom sveta, KKR upravlja ogromnom imovinom putem različitih investicionih fondova. KKR nastoji da stvori vrednost time što donosi operativnu stručnost svojim portfolio kompanijama, kao i putem aktivnog praćenja i kontrole svojih investicija. KKR dopunjuje svoju investicionu stručnost i jača interakciju sa investitorima fonda kroz odnose sa klijentima i platformom za velika tržišta. KKR & Co L.P. akcije se nalaze na njujorkškoj berzi. “KKR” uključuje i ogranke, investicione fondove kao i sva druga povezana investiociona preduzeća.

Leave a Reply