Internet · Provajderi

Knol kao Google-ov odgovor na Wikipediju

Google je u sredu, 23.7.2008. pokrenuo novi web servis Knol, web sajt na kom korisnici mogu samostalno da objavljuju autorske članke o različitim temama. Krajnji cilj je, kako kažu u Googleu, poboljšanje rezultata web pretraživanja

Knol se definiše kao „jedinica znanja“ (eng. knowledge) i svaka od ovih jedinica će u rezultatima pretrage na Googleu biti tretirana kao posebna web stranica.

Mnogi ovaj projekat uspoređuju sa poznatijom Wikipedijom, ali Google ističe da je razlika u tome što Knol ne dopušta anonimno kreiranje i modifikovanje sadržaja, već naglašava autorstvo. Autori pri kreiranju članaka mogu da dopuste modifikovanje od strane drugih korisnika, ali će oni sami imati poslednju reč u vezi unetih promena. Postignut je i dogovor sa magazinom New Yorker, pa će se njihovi crteži koristiti u kreiranju knolova.

Pokretanje ove usluge izazvalo je debate među novinarima i blogerima, koji smatraju da bi mogućnost zaobilaženja urednika i činjenica da autori zarađuju od reklama koje prate njihove knolove mogla oštetiti medijsku industriju.

Leave a Reply