Internet

Kolaboracija velikih kompanija oko projekta Internet.org

Internet.org je partnerstvo Facebook-a, Samsung-a i još nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Oni rade na tome da se zemljama Trećeg sveta, onim narodima koji nemaju pristup internetu, putem pametnih telefona omogući jeftina konekcija.

Obećano je da će im bazične stvari poput Vikipedije i vremenske prognoze biti besplatne. Sve to stiže s jednim ograničenjem: sve informacije koje korisnici prime stižu kroz Fcebook, piše Newyork Times.

Idejni vođa Internet.org je Mark Zakerberg. Njegova vizija je ambiciozna – Facebook je nedavno kupio male dronove koji će uskoro moći da lete nebom i nude internet konekciju.

Iako Internet.org može da obezbedi dovoljan pristup internetu zemljama u razvoju, on to radi pod veoma neobičnim uslovima.

Osim nekoliko korisnih aplikacija, on pruža samo pristup Facebook-u, kao i sve servise od obrazovanja do bankarstva koji pristaju na to da im Facebook bude posrednik.

Šta god rekao Mark Zakerberg, Facebook nije neprofitna organizacija, oni zarađuju na svojim korisnicima i njihovi interesi se fundamentalno razlikuju od interesa korisnika.

Kad god bilo, Mark Zakerberg tvrdi da je „konekcija ljudsko pravo“, bar tako navodi u svom tekstu na Internet.org, ali trebalo bi dva puta da razmislite pre nego što to prihvatite sa oduševljenjem.

One thought on “Kolaboracija velikih kompanija oko projekta Internet.org

  1. Dejan R. Popovic, dipl. inz.

    Na prvoj veb stranici “Internet.org” stoji provokativna parola:

    “The future of the world economy is a knowledge economy — the internet, its backbone.”

Leave a Reply